Najbliższy weekend zapowiada się wyjątkowo smacznie. W ramach Pikniku nad Odrą na Wałach Chrobrego w Szczecinie zagości Festiwal Smaków Food Trucków. 7 i 8 maja staną tam restauracje na kółkach i zabiorą mieszkańców miasta w kulinarną podróż dookoła świata. Dania rodem z Węgier, Meksyku, Włoch i Holandii kusić będą fanów street foodu.
W wydarzeniu wezmą udział food trucki z różnorodną kuchnią. Coś dla siebie znajdą i miłośnicy ostrzejszych smaków, i zwolennicy łagodniejszych potraw. Nie zabraknie dań na słodko i słono, posiłków dobrze znanych i lubianych, ale też takich, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Miłośnicy street foodu będą mogli wybierać wśród autorskich odsłon burgerów, klasycznych zapiekanek, dużych, grubych i chrupiących frytek belgijskich, a także wśród sycących dań z dziczyzną. Fani kuchni europejskiej będą mieli do wyboru włoskie makarony, holenderskie kapsalony i langosze rodem z Węgier. Po raz pierwszy na festiwalu w Szczecinie pojawi się także food truck serwujący czebureki – krymskotatarskie pierogi z soczystym nadzieniem.
Na deser do wyboru są m.in. hiszpańskie churrosy ze słodkimi dodatkami i węgierskie ciastka kominkowe – kołacze. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Oto pełna lista food trucków: Surf Burger -burgery, Pasta Truck-włoskie makarony, Churros Amigos -hiszpańskie pączki churros, Czebureki-krymskotatarskie pierogi, Kultowe Zapiekanki- klasyka polskiego street foodu, Dzika Kuchnia-dania z dziczyzną, Wół i krowa-burgery
Belgijki-frytki duże grube i chrupiące, Węgierska Fabryczka-węgierskie langosze, Kapsalon Pomorze-holenderskie kapsalony, Jack Burger- burgery, Słodka Fabryczka-węgierskie ciastka kominkowe.
XV Festiwal Smaków Food Trucków w Szczecinie w ramach Pikniku nad Odrą można odwiedzać 7 i 8 maja, w sobotę w godz. 11-23, w niedzielę w godz. 11-20. Więcej informacji na stronie wydarzenia.
(gan)