Przez dwa tygodnie Zachodniopomorska Inspekcja Sanitarna prowadziła wzmożone kontrole w super i hipermarketach. Działania przeprowadzono w 239 placówkach. Efekt? Inspektorzy wystawili 78 mandatów na łączną kwotę 17 650 zł.
Podczas kontroli sprawdzano m.in.: czystość wózków i koszy na zakupy, pochodzenie produktów, prawidłowe przechowywanie żywności, terminy ważności, stan czystości pomieszczeń i wyposażenia sklepów, czy przestrzeganie zasad higieny przez personel.
Niepokojący może być fakt, że w aż 119 obiektach handlowych stwierdzono nieprawidłowości związane z przestrzeganiem prawa żywnościowego. Najczęściej stwierdzanymi uchybieniami i nieprawidłowościami były: brudne podłogi, zamrażarki i urządzenia chłodnicze, brudne koszyki zakupowe dla klientów sklepu, przeterminowane środki spożywcze, brudne stanowiska gromadzenia odpadów komunalnych oraz segregowanych, pojemniki na odpady bez pokryw, przechowywanie środków spożywczych w sposób niezabezpieczający przed zanieczyszczeniami, bezpośrednio na podłodze oraz brak aktualnej dokumentacji lekarskiej do celów sanitarno–epidemiologicznych osób mających kontakt z żywnością.
Dodajmy, że w roku 2022 do Państwowej Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego wpłynęło łącznie 220 interwencji dotyczących nieprawidłowości zauważonych przez konsumentów w sklepach spożywczych, z czego 72 uznano za zasadne, a 148 za niezasadne.
(rj)