Ten weekend był dla całej społeczności Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie pełen emocji, spotkań i wzruszeń, bo dawny "gastronomik" skończył właśnie 70 lat. Jubileuszowe obchody rozpoczęły się w piątek (24 września) uroczystą akademią w auli Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, w sobotę przebiegały zaś pod znakiem zwiedzania szkoły i koleżeńskich spotkań wielu pokoleń absolwentów, którzy mogli sobie przypomnieć lata szkolne między innymi oglądając kroniki i zdjęcia sprzed wielu dekad, a także smakując to, co przygotowali dla nich obecni uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Obchody zacnego jubileuszu zwieńczył Bal Absolwenta.
Szkoła została powołana 1 września 1951 roku jako Technikum Gastronomiczne, ale przez siedem dekad jej nazwa zmieniała się wielokrotnie. Dzisiejszy ZS nr 6 to przede wszystkim doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz zdolna młodzież, co potwierdza Brązowa Tarcza w Ogólnopolskim Rankingu Liceów i Techników, przyznana przez Fundację Perspektywy. Uczniowie szkoły z ul. Sowińskiego startowali - z sukcesem! - w wielu konkursach sztuki kulinarnej na szczeblu ogólnopolskim i międzynarodowym. Otrzymywali wyróżnienia w Europejskim Finale Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu SEAFOODTOMORROW oraz konkursach: Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Ogólnopolski Turniej Kucharski, czy Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Zaangażowanie kadry pedagogicznej zostało docenione na uroczystej akademii przez Magdalenę Zarębską-Kuleszę, Zachodniopomorską Kurator Oświaty. Gratulacje popłynęły także od wiceprezydenta Szczecina Krzysztofa Soski i Macieja Kopcia, wiceprzewodniczącego Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego.
(kel)