Wspieranie wprowadzania do obrotu i przetwarzania (PU 5) ma służyć wzrostowi konkurencyjności polskiego sektora przetwórstwa produktów rybołówstwa i akwakultury. Chodzi też o wzrost spożycia ryb w Polsce.
Polski sektor przetwórstwa produktów rybołówstwa i akwakultury ma być bardziej konkurencyjny. Działania w tym zakresie zostaną skoncentrowane na wzroście spożycia ryb.
Wsparciem będą objęte prace ukierunkowane na:
- lepsze dostosowanie oferty producentów do wymagań rynkowych,
- ograniczenie negatywnego wpływu przetwórstwa rybnego na środowisko,
- zwiększenie świadomości konsumentów na temat pochodzenia i wartości odżywczych produktów pochodzących z rybołówstwa,
- zintensyfikowany marketing produktów rybnych,
- wprowadzanie na rynek nowych produktów,
- pełniejsze i efektywniejsze wykorzystywanie zasobów i surowców poprzez zastosowanie innowacyjnych technologii oraz wykorzystanie odpadów i odrzutów.
Fot. Robert Stachnik