Spokojnej
i radosnej Wielkanocy,
smacznego jajka,
ciepłego dyngusa
i wielu spotkań
z najbliższymi.
Wesołego Alleluja!
Życzy
„Extra Dwójka”
z Gimnazjum nr 2
w Wałczu
Przepis na mazurek.
Składniki: 250 g mąki, 160 g masła, 100 g cukru pudru, dwa żółtka, pół puszki gotowej masy kajmakowej Bakalland, sparzone i obrane migdały, suszona gruszka moczona przez 10 min w gorącej wodzie.
Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a potem wyłożyć na nią cienko rozwałkowane ciasto (5 mm). Piec 15 min na złoty kolor w temp. 190 st. C. Na upieczonym cieście rozsmarować masę kajmakową, udekorować migdałami i gruszką. Smacznego!
Do życzeń dołącza się cały Szkolny Pulitzer.