Tytuł „Piekarza Roku”, czyli najbardziej prestiżowe wyróżnienie, jakie może w Polsce otrzymać piekarnia, powędrował do Klinisk Wielkich pod Szczecinem. Wszystko to za sprawą piekarni Asprod, której wypieki doceniło i nagrodziło Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.
Stowarzyszenie, które zrzesza piekarzy i cukierników z całej Polski, zdecydowało w miniony weekend podczas Święta Chleba i Piernika w dolnośląskim Jaworze, że najzdrowszy, najpyszniejszy i wypiekany według tradycyjnej receptury chleb w całej Polsce powstaje właśnie na Pomorzu Zachodnim.
– Ta niezwykle prestiżowa i ważna w branży piekarniczej nagroda jest podsumowaniem 25 lat naszej ciężkiej pracy i potwierdza, że kierunek, który obraliśmy, jest właściwą drogą. Cieszymy się też, że nie tylko specjaliści, ale także klienci coraz częściej bardzo świadomie wybierają produkty wysokiej jakości wiedząc, że te tradycyjne wypiekane chleby to nie tylko przepyszny smak, ale i zdrowie – mówił Dariusz Bielecki, wiceprezes Asprodu (na zdjęciu po środku), który w imieniu firmy odebrał nagrodę.
(ms)