Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Cukiernia, w której nie ma… cukru

Data publikacji: 31 października 2017 r. 13:39
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:34
Cukiernia, w której nie ma… cukru
 

Rozmowa z Agnieszką Kuną, założycielką pierwszej w Szczecinie wegańskiej cukierni „Zdrowe Wypieki”

– Cukiernia bez… cukru – jak to możliwe?

– Możliwe. Nasze założenie jest takie, że do wypieków używamy wyłącznie naturalnych składników. Natura dała nam tyle wspaniałych rzeczy, że nie musimy korzystać z laboratorium chemicznego i zatruwających nas produktów. Mamy banany, daktyle, którymi słodzę ciasta, mamy warzywa, nasiona i wiele innych wspaniałych darów natury. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia…

– Czy w Szczecinie jest zapotrzebowanie na wegańską cukiernię?

– Zainteresowanie naszymi wyrobami jest naprawdę duże, cieszę się ogromnie, że jest tylu świadomych ludzi, którzy nie chcą jeść byle czego i doceniają składniki, z których zrobione są nasze ciacha. Połączenie zdrowia, smaku, idei weganizmu, serca i pasji zostało przez naszych klientów zauważone i docenione. Cieszy mnie to bardzo, ponieważ daje ludziom to, co zdrowe i pełnowartościowe.

– Czym zastępuje się cukier w takiej cukierni? Proszę o wymienienie kilku słodkich składników.

– Moje produkty są najwyższej jakości, używamy tylko oleju kokosowego nierafinowanego, królują u nas owoce i warzywa, mąki naturalnie bezglutenowe, nie stosujemy półproduktów, chemicznych wynalazków cukierniczych, sztucznych barwników, aromatów, sami podprażamy i mielimy. A to wszystko w połączeniu z dobrym smakiem i energią daje zadowolenie obustronne.

– Co skłoniło panią do diety wegańskiej?

– Jestem wegetarianką od wielu lat, weganką trochę krócej, zdrowym odżywianiem interesuję się od dwudziestu lat, wychodzę z założenia, że każdy powinien słuchać swojego organizmu, obserwować go i wybierać dla siebie optymalnie najlepsze pożywienie. Dużo energii, wspaniała cera, niezmienna waga od wielu lat, wyniki badań na medal – to wszystko efekty „uboczne” wegańskiej diety. Każdy oczywiście idzie własną drogą, ale zawsze proponuję taki eksperyment, żeby odstawić produkty zwierzęce na minimum dwa tygodnie i obserwować siebie. Okazuje się, że dziewięćdziesiąt dziewięć osób na sto widzi taką różnicę… że nie wraca już do poprzednich nawyków żywieniowych.

– Czy są już stali klienci tej niezwykłej, pierwszej takiej cukierni w Szczecinie?

– Moi klienci to ludzie świadomi, cudowne osoby dbające o swoje zdrowie, stawiające na jakość, niektórzy z  problemami zdrowotnymi, alergiami. Dlatego często realizujemy zamówienia indywidualnie, dopasowywane do konkretnej osoby. Naszą cukiernię odwiedza wielu stałych klientów, których problemy żywieniowe są mi znane. Dlatego niejednokrotnie piekę słodkości i z myślą o danej osobie eliminuję jakiś uczulający ją składnik, żeby również mogła podelektować się dobrym i zdrowym ciachem. Nowi klienci również wciąż dołączają. Ofertę „Zdrowych Wypieków” wciąż poszerzamy, mam wiele pomysłów w głowie, które będę po kolei realizowała. Poprzeczkę sama sobie zawiesiłam wysoko, a zdrowie i jakość zawsze będą dla mnie priorytetem.

– Dziękuję za rozmowę. 

(mos)

Fot. Archiwum

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Swiadomy
2017-11-02 10:21:19
tak właśnie piszą osoby, do których trafił przekaz marketingowy. W innych olejach wytwarza się syf, a w kokosowym nie. W innej kampanii ktoś napisze w kokosowym oleju wytwarza się syf, a w innych nie. I tak w kółko i namawiaczom kasa się zgadza, a naiwni płacą. Sądząc po liczbie komentarzy to cukiernia już ma niezły pijar
do Swiadomy
2017-11-02 08:57:22
następny nawiedzony
:D
2017-11-02 06:50:11
Ojej, Edyta Górniak otworzyła w Szczecinie cukiernię, wow :D
Swiadomy
2017-11-02 05:51:35
Olej kokosowy składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, które po podgrzaniu nie zamieniają sie w toksyczne substancje! I tylko ten olej nadsje się do podgrzewania, ludzie to jest chemia a nie marketing. Wszystkie inne oleje roślinne sa w przewadze wielonienasycone i nie należy ich podgrzewać bo wytwarzają sie aldehydy, ketony i rokotwórcza akroleina i akryloamid i inne syfy. Nie ma zdrowszego oleju roślinnego do smażenia i pieczenia niż olej kokosowy. I brawo dla tej Pani bo nas nie truje.
słodki cukiernik
2017-11-01 22:23:21
Przecież olej kokosowy nie był spożywany bo uznawany był za szkodliwy. Na zachodzie na moment wrócił, ale teraz znów jest odwrót. Oczywiście u nas jak we wszystkim jest opóźnienie o ok. 20 lat więc się przyjmie. Zbawieniem miała byc już soja, soczewice, kukurydza i tysiące innych produktów. To tak samo jak masło i margaryna. Raz jest zdrowe masło a raz margaryna. Podobnie z kawa i herbata raz jest zdrowa kawa, raz herbata. Było jeszcze yerbamate i kilka innych wynalazków. Była lewoskrętna witamina C itd itp. Od czego to zależy? Odpowiedź jest prosta: Od tego kto płaci za badania!!!!!! kasa misiu kasa. Teraz podkręcili olej kokosowy bo kraje maja go nadmiar więc trzeba sprzedać i to jest cała tajemnica. jak sprzedać? to proste trzeba stworzyć opowieść, która ludzie kupią więc spece od marketingu taka opowieść tworzą wmawiając naiwnym, że spożywając olej kokosowy są "lepsi", bardziej świadomi, dbający o zdrowie itp. A przecież każdy chce być lepszy od tych nieświadomych, którzy używają oleju słonecznikowego z oliwek, z pestek winogron itp. Marketingowcy wmówili tym biednym ludziom, że olej kokosowy jest najlepszy więc ludzie płacą. Cukier jest szkodliwy? Spróbujcie żyć bez cukru -to niemożliwe. Wkrótce marketingowcy dostaną inne zlecenie i będą wmawiać konsumentom inne bajeczki na razie na topie jest kokos a firmy które zleciły kampanię reklamową dobrze zarabiają i o to w tym wszystkim chodzi.
Araconda
2017-11-01 20:42:54
Trudno się odnieść do wszystkich niepochlebnych i bezsensownych wypowiedzi, bo ręce opadają na taką ignorancję w temacie zdrowia i zmian na świecie. Przyzwyczailiście się do paszy, która kipi z półek supermarketów i, niestety, świetnie się sprzedaje, więc nie chcecie zauważyć cudownej zmiany jaką niesie miejsce o którym rozmawiamy! Oby więcej takiej determinacji i siły jaką pani Agnieszka nam pokazała! Atmosfera w jej cukierni przyjazna i ciepła, a ciasta i ciasteczka pyszne, że palce lizać! Wiem, bo tam byłam i jadłam, i zdrową kawą popijałam! Brawo!
o
2017-11-01 18:16:04
przecież to żarcie produkowane jest z produktów które w kraju pochodzenia są odpadkami lub żerowiskiem dla lokalnej trzody i bydła. banan ma w sobie nadmiar cukru i jest pastewny- konsumpcyjny banan nie jest żółty. olej kokosowy to naturalny kosmetyk. i tak można wymieniać dalej bo ta pani sama dobrze nie wie czym chce karmić swoich klientów a że na topie jest kuchnia weganizm to znajdzie kilku nawiedzonych. żywność bezglutenowa jest tak bezglutenowa jak bezglutenowy jest glut w nosie. najzdrowiej odżywia się ten co je wszystko co rośnie w klimacie w którym się urodził i Polacy powinni jeść gruszki, jabłka, marchew, kapustę najlepiej kiszoną oraz świnki przerobione na kiełbasy i kotlety. ta pani mięsa też z pewnością nie spożywa od czego mózg szwankuje
obserwator
2017-11-01 15:02:29
Ta Pani na zdjęciu jest przepiękna .Zakochałem się w niej od pierwszego wejrzenia.Jestem pewien ,że już posypały sie propozycję dla tej niewiasty od najlepszych reżyserów i producentów filmowych jak Roman Polański. Swietlana kariera przed ta Pania.
Cukiet
2017-11-01 13:46:36
Ściema Sponsorowana! A od kiedy warzywa owoce i inne wymieniane produkty nie maja cukru???
Art spons
2017-11-01 10:37:07
A to nie jest czasami artykuł sponsorowany????
franek
2017-11-01 08:30:45
ta Pani przypomina Ewe Minge.
mala uwaga
2017-10-31 22:15:26
A pracujac z Zywnoscia... trzeba miec wlosy podpiete, a nie az tak "luzne"... jak na zdjeciu !!
sid
2017-10-31 21:58:28
Na początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, cukiernia bez cukru, mięsny bez mięsa, mleczarnia bez mleka itp. były powodem do smutku, a wręcz nawet przygnębienia i beznadziei. Teraz te same sytuacje wywołują radość, poczucie zdrowia, siły, szczęścia. To dowód na to, że nie ludzki organizm kreuje popyt, a zgrabny marketing, reguluje organizm. Na szczęście są ludzie uodpornieni.
doktor ola
2017-10-31 18:43:43
Olej kokosowy nie jest zdrowy !!! Oczywiście kraje, które go produkują robią PR, że jest super i w ogóle, ale wcale tak nie jest. To kolejna moda i kolejny chwyt marketingowy producentów takiego oleju. Ale ludzie kupują. Był już olej z pestek tego i owego, był olej palmowy, teraz jest kokosowy. Moda po prostu moda. A tak swoją droga cukiernia bez cukru problem polega na ty, że organizm bez cukru żyć nie może. Cukier jak wszystko szkodzi tylko w nadmiarze.
gutek
2017-10-31 17:57:48
niezła lala. będę tam częstym gościem.Lubie słodkie
obserwator(R)
2017-10-31 17:14:06
Ta Pani występowała w programie Policjantki I policjanci I GRAŁA role
Cukier burakowy
2017-10-31 15:57:16
"Cukiernia, w której nie ma… cukru"....Wszystko jest możliwe!...Chociaż stary już troszkę jestem, ale jeszcze pamiętam; "Sklep Mięsny" bez mięsa.
Burak cukrowy
2017-10-31 14:50:50
No jak korzystają z oleju kokosowego, to raczej nie stawiają na świadomych konsumentów. Olej kokosowy wbrew obiegowej opinii wcale nie jest zdrowy.
Przecież
2017-10-31 14:17:07
Przecież cukier jest z buraków cukrowych więc jest naturalny co za bzdury ale dla reklamy zrobi się wszystko.
Mniam
2017-10-31 13:59:34
Za to pani na zdjęciu...sama słodycz :)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA