Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Inwestycja w jakość - nowocześnie w Drobimeksie

Data publikacji: 29 grudnia 2015 r. 20:15
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:33
Inwestycja w jakość - nowocześnie w Drobimeksie
 
W 2016 r. Drobimex zakończy największą w swojej historii inwestycję. W tym roku firma otworzyła już halę produkcyjną z linią plasterkowania i pakowania wędlin w Goleniowie oraz halę z najnowocześniejszą w Polsce linią schładzania kurcząt w Szczecinie- Dąbiu. Obecnie w szczecińskim zakładzie spółki budowana jest mroźnia, części produkcyjna oraz magazynowa. 

Nowa kompletna linia do plasterkowania wędlin w rozbudowanym do ponad 8 tys. m kw. goleniowskim zakładzie Drobimeksu umożliwi spółce przejście od dużych do mniejszych, jednostkowych opakowań oraz zwiększenie produkcji wyrobów w plasterkach do 270 ton miesięcznie. Od wdrożenia technologii ich sprzedaż wzrosła już o ok. 30 proc. i stale rośnie. 

- Nowa hala będzie mogła pomieścić trzy zaawansowane technologicznie linie produkcyjne, co znacznie zwiększy zdolności produkcyjne naszych drobiowych wyrobów plastrowanych – mówi Klaus Roppel, prezes Drobimeksu.

Z kolei dzięki otwartej jesienią tego roku nowej schładzalni kurcząt zakład drobiarski w Szczecinie - Dąbiu będzie jednym z najnowocześniejszych w Europie. Nowa technologia chłodzenia ma też wpływ na pozostałe procesy produkcyjne, stąd w drugim etapie inwestycji Drobimex modernizuje kolejne ciągi technologiczne. 

- Trwa rozbudowa ubojni, powstają także nowoczesne pomieszczenia konfekcjonowania produktów – dodaje Klaus Roppel. - Dzięki tej inwestycji nasza firma będzie posiadać nowoczesne technologie pakowania, przetwarzania, schładzania oraz magazynowania produktów. 
Rozbudowa i unowocześnienie zakładu przy ul. Kniewskiej w Szczecinie umożliwi firmie zwiększenie uboju z ok. 100 tys. sztuk drobiu na dobę do blisko 180 tys. 

Łączny koszt modernizacji obu zakładów Drobimeksu wynosi niemal 100 milionów złotych. To największa inwestycja w historii firmy, która zatrudnia obecnie prawie 850 osób. 

- Jest to inwestycja w jakość, inwestycja, która jest oknem na świat. Wymagała wiele wysiłku i nakładów finansowych, ale dzięki temu Drobimex będzie posiadał najnowocześniejszą technologię spośród dostępnych obecnie na rynku – mówi Peter Wesjohann, właściciel grupy PHW, do której należy Drobimex.

Inwestycje pozwalają firmie z powodzeniem konkurować na polskim i europejskim rynku. Corocznie wrasta też sprzedaż mięsa Drobimeksu do restauracji KFC w Polsce, Niemczech, Anglii i Francji oraz na Malcie. 

(mag)

Fot. Andrzej Golc

Na zdjęciu: Drobimex zatrudnia obecnie prawie 850 osób.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA