Od 12 do 14 marca br. firmy z branży przetwórstwa rybnego uczestniczyły w targach Seafood Expo North America w Bostonie. Organizatorem polskiej strefy wystawienniczej było – mające siedzibę w Koszalinie – Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, jedyna w tym sektorze organizacja międzybranżowa w kraju, reprezentująca interesy firm przetwórstwa rybnego w Polsce i poza jej granicami. Na targach PSPR reprezentowali: prezes Małgorzata Pawliszak (z firmy Seamor w Szczecinie), wiceprezes Czesław Abramczyk oraz członkowie zarządu stowarzyszenia.
– Udział w tej prestiżowej imprezie był możliwy dzięki środkom uzyskanym z Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014 – 2020, w ramach Priorytetu nr. 5 „Wspieranie obrotu i przetwarzania” – poinformowała dyrektor Arletta Kramska z Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb. – O dofinansowanie dla projektu pod nazwą „Znalezienie nowych rynków dla produktów pochodzących z rybołówstwa i akwakultury oraz zwiększenie popytu i ich konkurencyjności na rynku krajowym i międzynarodowym” wystąpiło PSPR wraz z partnerem wspierającym, Związkiem Polskich Producentów Ryb.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Henryk Kowalczyk – wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Udział w targach w Ameryce Północnej pozwala polskiej branży przetwórców ryb na dotarcie ze swoimi produktami do nowych rynków zbytu, zakupu surowca oraz nawiązanie i budowę relacji w branży rybnej, także poza Unią Europejską. Wystawcy z Polski prezentowali na targach m.in.: ryby świeże i mrożone, owoce morza, a także przetwory rybne.
Seafood Expo North America to jedne z największych targów owoców morza i ryb na świecie. Uczestniczyło w nich ponad 1300 wystawców z całego świata (z blisko 50 krajów). Po targach przedsiębiorcy wzięli udział w badaniach ankietowych, które potwierdziły wpływ imprezy na zawierane przez nich kontrakty.
(ek)