Zaloguj    Zarejestruj
Środa, 05 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Wino z Leśnego Dworku

Data publikacji: 06 kwietnia 2016 r. 10:03
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:33
Wino z Leśnego Dworku
Mariusz Szubert z Darłowa udowadnia, że nie tylko we Francji czy Włoszech można produkować białe i czerwone wino wytrawne.  

Rośnie 1400 krzaków winorośli na prywatnej posesji w Darłowie. W tym roku szykuje się kolejne winobranie i produkcja szlachetnego trunku. A potem degustacja w stylowych pomieszczeniach Leśnego Dworku.

REKLAMA

Darłowski biznesmen Mariusz Szubert postanowił udowodnić, że dobre wino można wyprodukować niekoniecznie we Francji czy Włoszech. 5 lat temu w swojej prywatnej posiadłości posadził szczepy zahartowane w klimacie północnej Polski. Wyrosły pierwsze winogrona, a z nich wytworzony został trunek. Pierwsze toasty wzniesiono dwoma gatunkami własnych win: Leon Millot Rondo (czerwone) oraz Aurora i Bianka (białe). 

Obecnie na terenie przy Leśnym Dworku rośnie 1400 krzaków winorośli. Co z tego wyniknie?

– W tym roku liczymy na pełne winobranie i wyprodukowanie ponad trzech tysięcy butelek białego i czerwonego wina wytrawnego – mówi Mariusz Szubert. – Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o powiększeniu winnicy. Przygotowujemy kolejne tereny, aby również na nich posadzić winogrona.



Winorośl wymaga gleby bogatej w azot. Winnica musi mieć dobre nasłonecznienie i osłonę przed wiatrami czy burzami. Wskazane jest lekkie pochylenie gruntu w kierunku południowym. Jednak zasadniczą kwestią jest wybór odpowiednich sadzonek i odmian winogron.

– W naszym klimacie odpowiednie są odmiany odporne na chłód typu Bianca, które sprostają naszej kapryśnej aurze – wyjaśnia.

Mariusz Szubert wybudował profesjonalną winiarnię. Tutaj znajdują się urządzenia do przetwarzania winogron, przechowywania, laboratoryjnego badania wina oraz butelkowania i etykietowania. Winiarnia jest przystosowana do produkcji i leżakowania wytworzonych win. 


Czy łatwo parać się tego rodzaju biznesem? Mariusz Szubert podaje, że założenie komercyjnej winnicy wymaga wielu starań i uzyskania pozwoleń. Najpierw należy powiadomić Agencję Rynku Rolnego i tam zarejestrować winnicę. Trzeba też spełnić wymogi sanitarne, które stawia Inspektorat Jakości Handlowej. O produkcji wina trzeba również poinformować służby celne. Nadto należy wykupić koncesję na alkohol. A potem spodziewać się licznych kontroli ze stron organów sanitarnych i podatkowych. ©℗

(m)

Fot. Leszek Walkiewicz

REKLAMA

Komentarze

Wino
2016-04-06 11:48:20
W Polsce nie ma klimatu na uprawę winorośli, słońce świeci zbyt krótko, temperatura jest nieodpowiednia, ale co tam, trzeba jakoś zabłysnąć.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA