Poniedziałek, 25 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Spotkanie w ProMediach. O kapłonach, szczeżujach i dawnej kuchni

Data publikacji: 25 lutego 2020 r. 07:41
Ostatnia aktualizacja: 25 lutego 2020 r. 07:42
Spotkanie w ProMediach. O kapłonach, szczeżujach i dawnej kuchni
 

Kto dziś wie, co to kapłon albo szczeżuja? Wyjaśniamy: kapłon to wykastrowany, tuczony kogut, bez którego nie mogło się obyć żadne przyjęcie w arystokratycznych domach, zaś szczeżuje to słodkowodne małże, jadane niegdyś tylko przez biedkaów. Poza tym „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to... książka kucharska, której współautor Jarosław Dumanowski będzie gościem Miejskiej Biblioteki Publicznej. Spotkanie odbędzie się w ProMediach (al. Wojska Polskiego 2) we wtorek (25 bm.) o godz. 18. 

Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, oprócz tego, że zawodowo zajmuje się historią czasów nowożytnych i historią kultury, jest również znawcą kuchni i jedzenia. Nie dość, że kieruje programem badawczym Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki pt. Staropolskie przepisy kulinarne, to popularyzuje wiedzę o dawnej kuchni, m.in. na blogu poświęconym tradycjom kulinarnym oraz na stronie „Kuchnia staropolska" na Facebooku. Jest również członkiem Klubu Szefów Kuchni, ściśle współpracuje z restauratorami i szefami kuchni. 

Książka, którą napisał wraz z dziennikarką Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux, to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej.  Dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, a przecież śmiało możemy sięgnąć do przeszłości, między innymi do kapłonów i szczeżuj, szczupaków po polsku, sielanek, żółtonosów i pasternaku. 

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych - Dumanowski to wytrawny znawca historii i kuchni, a spotkanie z nim to na pewno uczta. Nie tylko dla żołądka, ale i umysłu. 

(kel)

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA