Usuwa z organizmu toksyny i metale ciężkie, poprawia pamięć i naszą urodę – to wszystko może niewielka alga, czyli chlorella. To mikroskopijnej wielkości glon, występujący w słodkich wodach. Jak działa?
Badania kliniczne wykazały, że Chlorella usuwa z organizmu najbardziej szkodliwe toksyny takie jak kadm, rtęć, nikiel czy dioksyny – niebezpieczne związki chemiczne, które dostają się do organizmu poprzez pożywienie. Dzięki zawartości chlorofilu, który ma zdolności wiążące metale ciężkie, usuwa je z organizmu siedmiokrotnie szybciej niż inne środki oczyszczające.
Udowodniono, że Chlorella wzmacnia układ odpornościowy na wiele sposobów – począwszy od zwiększenia liczby komórek odpornościowych po intensyfikację produkcji potężnych związków immunologicznych, takich jak interferon. Badacz żywienia, dr n. med. Randall Merchant mówi: „Badania prowadzone w Medical College w stanie Wirginia w USA przekonały mnie, że chlorella jest najsilniejszą naturalną substancją odżywczą, którą można codziennie zażywać, aby wesprzeć i wzmocnić funkcjonowanie układu odpornościowego”.
Chlorella bogata jest w duże zasoby witaminy B12. To ona odpowiedzialna jest za zdrowe tętnice i wysoką liczbę czerwonych krwinek. Chlorella utrzymuje poziom zdrowego cholesterolu i prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki temu nasze serce działa tak jak powinno.Witamina B12 jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Badania kliniczne wykazały, że pomaga osobom starszym w poprawie pamięci.
Dzięki bogatej w karotenoidy zawartości, takich jak beta-karoten, alfa-karoten i luteina, Chlorella dostarcza oczom składników odżywczych, których potrzebują do zachowania ostrości widzenia. Osoby łatwo męczące się potwierdzają energetyczne właściwości algi. Pomaga organizmowi szybko regenerować się i sprawia, że ciało działa na pełnych obrotach.
Przyjmowanie 10g Chlorelli powoduje zmniejszenie skurczów brzucha, wzdęć i biegunki. Zawarta w niej silna mieszanka witaminy D, beta-karotenu i chlorofilu może pomóc w przeciwdziałaniu stanom zapalnym, prowadzącym do dolegliwości trawiennych.
Źródło: Newsrm.tv