W kulinarną podróż do Włoch zabrał młodzież z klas o profilu gastronomicznym w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie Anuelo Serra z Włoskiej Federacji Kucharzy w Polsce. Wyjątkowy gość zainaugurował w gastronomiku Tydzień Kuchni Włoskiej, który potrwa aż do 28 listopada.
- Takie kulinarne warsztaty odbywają się w placówkach oświatowych szkolących przyszłych gastronomików w całej Polsce już od sześciu lat, do naszej szkoły zawitały w tym roku po raz pierwszy, ale już wiemy, że szykuje się dłuższa współpraca - mówi Bogusława Pęciak, kierownik Centrum Kształcenia Zawodowego nr 2 w Zespole Szkół nr 6. - Cieszymy się, że nasza młodzież ucząca się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz może zaczerpnąć z kulinarnej tradycji Włoch i podszkolić swoje umiejętności pod okiem mistrza.
Uczniowie nie tylko podpatrywali, jak Anuelo Serra tworzy dania, ale mogli również uczestniczyć w tworzeniu słynnych past, czyli makaronów z różnymi dodatkami, na przykład jeżowców i małży. Razem z mistrzem przygotowywali także słynne włoskie desery.
- W trakcie trwania Tygodnia Kuchni Włoskiej nasza młodzież nauczy się nie tylko gotowania specjałów rodem z Italii, ale zapozna się również z dekoracją talerzy, z wykorzystaniem najnowszych trendów - dopowiada B. Pęciak.
Tydzień Kultury Włoskiej odbywa się po auspicjami Aldo Amati, ambasadora Włoch w Polsce. Szkolne warsztaty kulinarne odwiedził w poniedziałek Angelo Rella, Honorowy Konsul Włoch w Szczecinie. Zajęciom przypatrywał się także Krzysztof Soska, wiceprezydent Szczecina.
(kel)