Czy z kuchennych resztek można wyhodować plantację pomidorów albo soczyste ananasy? Jak uprawiać mango na balkonie, a szczypior w tkaninowej donicy na kuchennym parapecie? Jak zdobyć nagrody w kole fortuny naznaczonym szlachetną ideą zero waste?
W samo południe (7 sierpnia) na Wyspie Grodzkiej ruszyła „produkcja" ekologicznych doniczek, czyli fascynująca przygoda z tworzeniem domowych warzywników z materiałów recyklingowych, upcyklingowych i specjalnych roślinnych tkanin. Prowadzi je Karolina Jabłońska, założycielka ekomanufaktury Navikula. W programie EKOwarsztatów są również konkursy z nagrodami, muzyczne niespodzianki i zabawa edukacyjna Koło Fortuny ZERO WASTE.
Kto nie zdoła dotrzeć na Wyspę Grodzką jeszcze w sobotę, ten ma szansę zaczerpnąć nieco EKOwiedzy również w niedzielę (8 sierpnia). Konkretnie: wziąć udział w lekcji foodsharingu ze Stowarzyszeniem Jadłodzielnia Szczecin. Jaka rozpocznie się także o godz. 12. Dla zainteresowanych zaplanowano również spotkanie z aktywistami Szczecińskiego Ruchu Miejskiego, którzy opowiedzą m.in. o wędrujących drzewach.
Udział w ekologicznych wydarzeniach na Wyspie Grodzkiej jest bezpłatny. Natomiast cały cykl EKOwarsztatów odbywa się w ramach projektu Pomorze Zachodnie Zielony Region. Do tej pory mieli okazję w nim uczestniczyć wakacyjni goście w Puszczy Bukowej, Ogrodzie Dendrologicznym w Przelewicach, nad jeziorami w Szczecinku i Czaplinku, a także latarni morskiej w Kołobrzegu. ©℗
(an)