Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. Także wtedy, gdy są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy. Wynika z niej, że do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią, z których dziewięć zakończyło się śmiercią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
(g)
Fot. EFSA