Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Gorąco przy lodach. Sanepid sprawdził automaty [SONDA]

Data publikacji: 13 lipca 2020 r. 15:42
Ostatnia aktualizacja: 20 lipca 2020 r. 12:49
Gorąco przy lodach. Sanepid sprawdził automaty [SONDA]
 

Kontrole automatów do lodów, z poborem próbek do badań laboratoryjnych, przeprowadzili inspektorzy sanitarni z terenu naszego województwa. Pod lupę wzięli 39 lodziarni. 105 próbek z 21 partii zakwestionowali ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae. Obecność tych bakterii świadczy o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji.

Jak informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, do wyrywkowych kontroli wytypowano 39 obiektów w uczęszczanych miejscach. Do badań mikrobiologicznych pobrano 195 próbek z 39 partii lodów z automatu. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych Salmonella oraz Listeria monocytogenes, natomiast 105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae, będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji.

- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - wyjaśnia M. Kapłan. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

Wydano 10 decyzji administracyjnych, z rygorem natychmiastowej wykonalności, nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu oraz powierzchni produkcyjnych. Zanim lody zostaną znów wprowadzone do obrotu, przedsiębiorcy muszą zlecić ponowne badania i przedłożyć prawidłowe wyniki inspekcji sanitarnej. Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających. Te będą przeprowadzane sukcesywnie.

(gan)

Fot. Archiwum

Sonda

W jakiej postaci jesz lody tego lata?

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Marek
2020-07-14 14:01:27
Te lody na zdjęciu to jakiś pijak nakładał?
boger
2020-07-14 10:50:54
Takie trefne lodziarnie pozamykać na głucho z zakazem ponownego ich otwarcia do końca życia dla ich właściciela.
lody "czekoladowe"
2020-07-14 09:52:18
smacznego!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA