Niedziela, 24 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Góry na bulwarach - weekend z Piknikiem nad Odrą [GALERIA]

Data publikacji: 19 czerwca 2021 r. 16:15
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2021 r. 19:55
Góry na bulwarach - weekend z Piknikiem nad Odrą
Fot. Ryszard PAKIESER  

Targi Turystyczne Market Tour, Aleja Produktów Tradycyjnych, Przystań Food Trucków - to główne atrakcje na Łasztowni, gdzie przez weekend odbywa się Piknik nad Odrą. Mieszkańcy niezrażeni upałami już od samego rana spacerują bulwarami i sprawdzają ofertę turystyczną Śląska, Krakowa, Beskid czy Flisaków Pienińskich.

Ochłodę uczestnikom imprezy dają kurtyny wodne, z których chętnie korzystają zarówno najmłodsi, jak i starsi. Piknik nad Odrą to największy Festiwal Podróży i Czasu Wolnego w Polsce i zarazem jedna z najbardziej rozpoznawalnych miejskich imprez Szczecina.

Regionem partnerskim tegorocznych Targów Turystycznych Market Tour jest województwo śląskie. Mieszkańcy mogą także poznać ofertę turystyczną Krakowa, Beskidów, województwa lubuskiego, Świnoujścia, Olsztyna.

Wśród wystawców znajdziemy również nowe wydawnictwo West Pomerania, które oferuje szczecińskie i stargardzkie plakaty wykonane przez lokalnych grafików.

- Te plakaty tworzą lokalni artyści ze Szczecina i Stargardu. Są to prace autorskie, dostępne tylko w naszym wydawnictwie. Po raz pierwszy pokazujemy je w plenerze i sprawdzamy, jak zostaną przyjęte na rynku szczecińskim. Nigdy ich wcześniej nie prezentowaliśmy, dlatego jesteśmy bardzo ciekawi efektu - mówił Sebastian Czajkowski.

Podczas Pikniku nad Odrą tradycyjnie nie mogło zabraknąć Wielkiego Gotowania. W potężnym garze przyrządzonych zostało około 10 tys. porcji żurku śląskiego. Jego przygotowanie zajęło dwa dni.

- Musieli pokroić 230 kilogramów ziemniaków oraz kiełbasę i boczek. Każdy, kto w kuchni operuje nożem, wie, że krojenie surowego boczku nie jest łatwe. Przygotowania zaczęliśmy w piątek o godzinie 9. W żurku ważne jest po prostu wszystko, dobrze wywędzona naturalna kiełbasa, tak samo boczek. Bardzo istotnym elementem jest zakwas, który stanowi o tym czy zupa będzie bardziej czy mniej kwaśna - opowiadał kucharz Krzysztof.

(kn)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@Maria
2021-06-19 19:51:14
Ani o Marii ani o foodtrackach tylko o żurku
Maria
2021-06-19 19:23:22
Kilka zdjęć słynnego jachtu Maria, który świętuje 50-lecie, a w artykule ani słowa na ten temat...
Malkolm
2021-06-19 17:50:52
Żurek i nic o najsłynniejszych foodtrakach??? Krojenie surowego boczku nie jest łatwe. Nic dziwnego że szkolnictwo wyższe mamy w regionie słabe
najistotniejsze
2021-06-19 17:22:44
by w kolejce po zurek stac w maseczce szczelnie zakrywajacej otwory oddechowe
Miś
2021-06-19 16:47:52
Brawo zdjęcia! Trzeba mieć niezłe plecy, zeby mieć opublikowany taki festiwal pleców!
Żurek
2021-06-19 16:21:40
Jakie trzeba mieć serce by w Szczecinie promować żurek śląski zamiast paprykarza szczecińskiego
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA