Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Jadłodzielnia przypomina: Ratuję – nie marnuję

Data publikacji: 24 czerwca 2021 r. 07:54
Ostatnia aktualizacja: 24 czerwca 2021 r. 07:54
Jadłodzielnia przypomina: Ratuję – nie marnuję
Fot. Dariusz GORAJSKI  

Czerwiec rozpoczyna sezon na świeże owoce i warzywa. To czas, kiedy po wielu miesiącach możemy na nowo rozkoszować się smakami świeżych darów natury. Z chęcią więc korzystamy z nich, zapominając czasem o jesiennych przetworach, które mamy w szafkach, spiżarkach lub w piwnicy. Czasami tak bardzo zapominamy, że stoją tam latami, a później przeterminowane lądują w koszu na śmieci. A przecież mamy inne wyjście niż marnowanie!

Po pierwsze, sprawdzajmy na bieżąco stan naszych zapasów i korzystajmy z tych z najkrótszym terminem. Po drugie, jeżeli nie jesteśmy w stanie ich zużyć, dzielmy się nimi – z sąsiadami (jak za dawnych czasów, kiedy wymiana sąsiedzka była czymś naturalnym), ze znajomymi lub przynieśmy do Jadłodzielni. Warto też planować przetwory i nie robić ich w nadmiarze.

A oto dla Czytelników „Kuriera” prosty przepis na orzeźwiający i sycący koktajl na czerwcowe upały. Wystarczą 3 szklanki truskawek, jogurt, słodzidło i lód. Truskawki blendujemy z 1,5 szklanki gęstego jogurtu lub kefiru, z ksylitolem lub cukrem brązowym bądź miodem (do smaku) i kostkami lodu (według uznania). Możemy przybrać listkami mięty. Smacznego!

Pamiętajmy, że jeżeli cokolwiek miałoby się nam zmarnować, można to przynieść do Jadłodzielni przy ul. Żółkiewskiego 4 (lokal główny) albo zostawić w którejś z szafek Jadłodzielni przy: ul. Łokietka 22, ul. Nad Odrą (przy Wartowni), ryneczku Zdroje, ul. Młodzieży Polskiej 26b, przy siedzibie Domu Sąsiedzkiego Centrum Aktywności Lokalnej na Warszewie, przy ul. św. Ducha/Dworcowej, w Dąbiu przy ul. Czarnogórskiej 68, na ul. Emilii Plater przy Społem oraz na Gumieńcach na ul. Kwiatowej (pętla tramwajowa, przy sklepie rybnym).

JS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA