Jak prezentuje się regionalna kuchnia Pomorza Zachodniego oparta na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych? Do smakowych i wizualnych zmagań będą mogły przystąpić, podczas trzeciej edycji Festiwalu Tradycji Pomorza Zachodniego w Przelewicach, koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia z terenu Pomorza Zachodniego. Zgłoszenia przyjmowane są do 6 maja br.
Zadaniem uczestników konkursu będzie przygotowanie „na żywo”, podczas trzeciej edycji Festiwalu Tradycji Pomorza Zachodniego (18 maja br.), potraw wskazanych przez nich w zgłoszonym menu konkursowym oraz zaprezentowanie ich przed jury. Do wyboru będą dwie kategorie: I – do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne, II – deser lub wypiek.
Na przygotowanie menu konkursowego każda ekipa będzie miała 70 minut. Wszystkie potrawy konkursowe muszą składać się wyłącznie z produktów jadalnych – nie wyłączając dekoracji. Konkurs będzie odbywać się jednoetapowo – zmagania ekip oceni na miejscu jury. Punktowane będą walory smakowe, wygląd potrawy, związek dania z regionem i jego tradycjami oraz zastosowanie produktów z województwa zachodniopomorskiego wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas wydarzenia.
W obu kategoriach za zajęcie głównych miejsc przyznane będą odpowiednio nagrody finansowe: I - 3 tys. zł, II – 2 tys. zł, III – 1 tys. zł. Za wyróżnienie, czyli za zajęcie miejsc IV-XVI, będzie można otrzymać 500 zł.
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu województwa zachodniopomorskiego. Zgłoszenia przyjmowane są do 6 maja br. Można je złożyć osobiście w kancelarii ogólnej UMWZ lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej (Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2024) lub pocztą email na adres rolnictwo@wzp.pl. Formularze oraz regulamin konkursu dostępne na stronie: https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/iii-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego-2024
Festiwal Tradycji Pomorza Zachodniego odbędzie się w dniach 18-19 maja w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Jego tematyka skupiona jest na prezentacji oraz promocji dziedzictwa kulturowego Pomorza Zachodniego. Odwiedzającym prezentowane będą m. in. tradycje kulinarne, rękodzieło, rzemiosło oraz różne aktywności mieszkańców naszego regionu. Podczas Festiwalu zaprezentują się również kapele i zespoły ludowe.
(K)