Poniedziałek, 15 grudnia 2025 r. 
REKLAMA

Konkurs kulinarny „Ryba po karsiborsku”. Ostatnie dni na zgłoszenia

Data publikacji: 26 sierpnia 2024 r. 08:16
Ostatnia aktualizacja: 26 sierpnia 2024 r. 08:16
Konkurs kulinarny „Ryba po karsiborsku”. Ostatnie dni na zgłoszenia
Potrawa z sandacza Fot. Marek KLASA  

Każdy może wziąć udział w konkursie kulinarnym na najlepsze danie rybne. Składnikiem obowiązkowym dań zgłoszonych do konkursu jest ryba ze świnoujskich wód. Łączna pula nagród w konkursie wynosi 1000 złotych.

REKLAMA

Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie w dniu 31 sierpnia 2024 r. o godz. 13.30 przygotowanego dania do oznakowanego stoiska, które będzie usytuowane na placu Miejskiego Domu Kultury Filia nr 3 przy ul. 1 Maja 40 w Karsiborze.

– Kuchnia regionalna to nie tylko jedzenie, to także historia, kultura i sposób życia. Zaletą potraw serwowanych na wyspie Karsibór jest dostępność składników. Wyspa otoczona jest wodą, która obfituje w okonie, sandacze, miętusy, a także trocie. W sąsiedztwie można spotkać szczupaki, liny oraz karasie. Pojawiają się też flądry, stornia i gładzica – mówi Adrianna Kutelska z zarządu osiedla Karsibór.

Wsteczna Delta Świny to fragment Zalewu Szczecińskiego – obszar ponad 3000 ha bagnistych, podmokłych wysepek, szuwarów i płytkich wód. Unikalny w skali kraju archipelag wodno-błotnych wysp poprzecinanych cieśninami i kanałami. Oryginalne nazwy poszczególnych wysp jak np.: Zajęcze Łęgi, Wydrza Kępa, Koński Smug, Warne Kępy, Trzcinice, Gęsia Kępa, Wielki Krzek czy Karsiborska Kępa mają pochodzenie historyczne.

(reg)

REKLAMA
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA