Co trzeci pacjent w polskich szpitalach jest niedożywiony. Tym samym narażony na częstsze powikłania, dłuższą hospitalizację. To także oznacza wyższe koszty leczenia. Dlatego powstał program Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego. Certyfikat tego programu otrzymał Szpital Kliniczny nr 2 w Szczecinie. To oznacza, że placówka ta realizuje ideę „Leczenie przez żywienie”.
W tym roku realizowana była I edycja programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Jego celem jest upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego (inaczej leczenia żywieniowego). Chodzi o zabezpieczenie żywienia klinicznego pacjentom, którzy nie są w stanie przyjmować pokarmu doustnie – odżywiani są wówczas poza- lub dojelitowo, specjalnie przygotowywanymi w tym celu mieszankami. Jest to kluczowe dla poprawy stanu odżywienia chorego, utrzymania jego prawidłowego rozwoju oraz szybszej i krótszej hospitalizacji przy jednoczesnym umożliwieniu stosowania innych metod leczenia. Efektem wdrożenia praktyk żywienia klinicznego jest m.in. wzrost masy ciała i masy mięśniowej, szybszy powrót do normalnej aktywności oraz lepsze samopoczucie i poprawa jakości życia. Szczególne znaczenie ma to w przypadku pacjentów nowotworowych i po przebytych ciężkich operacjach.
Rada Ekspertów programu, składająca się z lekarzy, pielęgniarek, farmaceutów i dietetyków opracowała kryteria Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego i przeprowadziła certyfikacje szpitali, które zgłosiły się w tym roku do programu. Z całego kraju było to 67 placówek opieki zdrowotnej. Certyfikaty otrzymało ostatecznie 27 szpitali w Polsce. W Szczecinie i całym województwie zachodniopomorskim to Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 2 PUM w Szczecinie.
Certyfikat potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki.
Przygotowaniem szpitala na Pomorzanach do certyfikacji zajmował się specjalnie do tego powołany Zespół Leczenia Żywieniowego, którego prace koordynowała dr n. med. Magda Wiśniewska, przewodniczył dr n. med. Karol Tejchman, a uczestniczyli w nim lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy i pielęgniarki epidemiologiczne SPSK-2. To był czas intensywnych działań – m.in. szerokich analiz prowadzenia w żywieniu klinicznym pacjentów ze wskazaniami oraz opracowania wnikliwej dokumentacji realizacji programu.
Idea żywienia klinicznego jest realizowana w naszym szpitalu już od dawna. Mieszanki żywieniowe przygotowywane są w sterylnych warunkach w Pracowni Żywieniowej. Całość nadzoruje zespół farmaceutów i dietetyków szpitala, a na oddziałach czuwają nad tym lekarze i pielęgniarki. Otrzymany certyfikat utwierdził nas w zasadności i prawidłowej realizacji idei żywienia klinicznego – idziemy w dobrym kierunku – informuje przewodniczący Zespołu Leczenia Żywieniowego w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym Nr 2 PUM w Szczecinie dr n. med. Karol Tejchman.
Teraz szczególny nacisk kładziony jest na ciągłe szkolenie w tym zakresie jak największej liczby personelu. Ostatnio grupa lekarzy i pielęgniarek szpitala otrzymała certyfikat uprawniający do prowadzenia żywienia klinicznego w warunkach szpitalnych i domowych, inni brali udział w szkoleniu z zakresu żywienia pacjentów po przebytym zarażeniu COVID-19.
Realizacja leczenia żywieniowego przez szpital obejmuje ocenę stanu odżywienia pacjenta oraz jego zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie i podawanie odpowiednich składników odżywczych, witamin, elektrolitów w postaci zarówno zwykłych produktów odżywczych, jak i płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania, monitorowanie stanu klinicznego i zapewnienie optymalnego wykorzystania wybranej drogi karmienia. Zasady dobrej praktyki leczenia żywieniowego dotyczą także konieczności regularnych szkoleń personelu medycznego z zakresu leczenia żywieniowego, prowadzenia ambulatoryjnego poradnictwa żywieniowego dla pacjentów, zapewnienia odpowiednich leków, sprzętu jednorazowego oraz pomp do leczenia żywieniowego, a także przygotowywania żywienia pozajelitowego w warunkach zgodnych ze standardami - w Pracowni Żywieniowej.
Organizatorem programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).
Opr. (sag)
Fot. Sylwia Dudek (arch.)