Czwartek, 27 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Lody pod kontrolą. Sanepid wykrył bakterie i brud

Data publikacji: 16 lipca 2024 r. 08:37
Ostatnia aktualizacja: 16 lipca 2024 r. 14:35
Lody pod kontrolą. Sanepid wykrył bakterie i brud
Sanepid czuwa nad tym, żeby lody były bezpieczne dla konsumenta.  

Niby jest trochę lepiej niż w zeszłym roku, ale wytwórcy lodów z automatu wciąż mają problem z utrzymaniem czystości w punktach sprzedaży i oferują klientom lodowe słodkości z bakteriami. Wykazały to kontrole sanepidu – inspektorzy badali lody z automatów głównie w pasie nadmorskim. Tam, gdzie ruch turystyczny jest największy i nie brakuje amatorów lodów dla ochłody w środku upalnego lata.

REKLAMA

Jak co roku pracownicy powiatowych stacji pobrali próbki lodów do badań w miejscach zwiększonej obecności turystów w pasie nadmorskim obejmującym powiaty gryficki, kamieński, kołobrzeski, koszaliński, sławieński oraz miasto Świnoujście. Próbek tych pobrano 90 i niestety zakwestionowano połowę z nich tj. 45. Badania nie obejmowały tylko Wybrzeża, ale kontrolowano lody w całym województwie – pobrano 205 próbek, z czego zakwestionowano aż 75.

Potwierdziło się najgorsze, bakterie Enterobacteriacae wykryto aż w 37 proc. próbek!

– To trochę lepiej niż w zeszłym roku, bo w 2023 r. kwestionowanych było 90 na 215 pobranych próbek, czyli 42 proc. – stwierdza Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie i dodaje: – Wskaźnik zanieczyszczenia lodów w pasie nadmorskim jest wyższy.

Bakteria Enterobacteriacae, która jest obecna w skontrolowanych lodach, świadczy o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu i choć naturalnie występuje w jelicie grubym człowieka, to jednak w przypadku spożycia produktu w ten sposób zakażonego, może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Szczególnie u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego.

– Zadowalający jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes – zauważa M. Kapłan. – Jednak na 41 skontrolowanych lodziarni, w 15 były przekroczenia bakterii Enterobacteriacae.

Wytwórcom sprzedającym lody z bakteriami sanepid narzucił kary. Wydano także siedem decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność. Inspektorzy poinformowali również przedsiębiorców o konieczności wzmożenia działań sanitarnych.

(kel)

REKLAMA

Komentarze

reklama
2024-07-16 16:01:02
KTO JE LODY UMRZE MŁODY! WykCleło na zółto .
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
sami znawcy
2024-07-16 13:41:26
Już komentujący by wszystko pozamykali i nakładali kary powodujące bankructwo. Ciekawe czy ktokolwiek z tu się wypowiadających ma jakiekolwiek pojęcie o pracy w gastronomi i metodach badań sanepidu. Przypuszczam że nikt, bo byście takich rzeczy nie wypisywali. Wykrycie Enterobacteriacae w próbkach żywności, wcale nie musi świadczyć o syfie w lokalu. Zanieczyszczony mógłby chociażby być któryś ze składników produktu, niekoniecznie lokal musiał mieć na to wpływ.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
On
2024-07-16 12:32:45
Dlaczego nie podano, które to lodziarnie mają z higieną na bakier. Taka ogólna informacja jest niepotrzebna, należy podawać punkty, gdzie można się zatruć. Przecież lody jedzą też dzieci, które mogą gorzej niż dorośli, znosić efekty zatrucia.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Bogdan
2024-07-16 11:14:06
Wytwórcom zlepiono kery ok. A jakie zadośćuczynienie otrzymają osoby zatrute? Powinien np. Sanepid skierować do uzyskania odszkodowania dla ludzi. może to ukróci zaniedbania wytwórcom i handlowcom.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
No cóż
2024-07-16 09:57:23
Omijam takie lodziarnie szerokim łukiem, szczególnie widząc zatrudnioną w nim obsługę
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Poinformowali
2024-07-16 09:44:52
wszystkich, tylko nie klientów, którzy najszybciej doprowadziliby lodziarnie do pionu i wyśmienitego stanu sanitarnego (albo bankructwa dla opornych). I tak kolejny raz potwierdza się, że chodzi o gonienie króliczka, a nie jego złapanie.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA