Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Mistrzowska gęsina

Data publikacji: 01 listopada 2016 r. 10:20
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:19
Mistrzowska gęsina
 

Niebawem po raz czwarty w Szczecinie odbędzie się konkurs na najsmaczniejszą potrawę z gęsiny. Organizuje go tutejszy Slow Food. Chętni kucharze, także amatorzy, mogą się zgłaszać jeszcze do soboty, 5 listopada.

Konkurs, jak co roku, odbędzie się 11 listopada i jest częścią slowfoodowej ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina". Ma za zadanie promocję gęsiny i oczywiście lokalnych kulinarnych talentów.

- Spotkamy się w Park Hotelu - mówi Andrzej Buławski, szef Slow Food Convivium Szczecin. - Do tej pory swój udział zapowiedziało dwanaście zespołów reprezentujących restauracje z całego województwa, a także szkoła gastronomiczna z ul. Sowińskiego w Szczecinie. Nadal czekamy na chętnych.

Przy ocenie potraw liczy się oczywiście najbardziej wyjątkowy i urzekający smak, ale bardzo ważne jest też wykorzystanie jak największej ilości lokalnych produktów. Szefem jury będzie zawodowy kucharz Adam Chrząstowski z Krakowa. W ręce najlepszych trafi m. in. prezentowana na zdjęciu statuetka.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 5 listopada, można je kierować (a także pytania od osób zainteresowanych) na adres: abulawski@wp.pl lub telefonicznie - nr 601 286 531.

W dniu konkursu, 11 listopada, Slow Food Convivium Szczecin obchodzić będzie swoje pięciolecie. Jego członkowie i sympatycy spotkają się z tej okazji na uroczystej kolacji. (gan)

fot. Anna Gniazdowska

Andrzej Buławski prezentuje statuetkę, która trafi w ręce najlepszych kucharzy uczestniczących w konkursie.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA