Wtorek, 16 grudnia 2025 r. 
REKLAMA

„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków. Różnorodność naszą kulinarną siłą

Data publikacji: 01 października 2021 r. 20:59
Ostatnia aktualizacja: 01 października 2021 r. 21:21
„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków. Różnorodność naszą kulinarną siłą
Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem smaków. Fot. Urząd Marszałkowski  

Faszerowany udziec z indyka, miód lipowy, tort Mocca, sok jabłkowy i salceson przelewicki - kolejnych pięć przysmaków z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody – Perły 2021 - zostaną wręczone w najbliższy weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” nasze województwo zaprezentuje swoje kulinarne bogactwo i ofertę turystyczną.

REKLAMA

Specjały, które zostaną nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2021” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.


Regionalne pyszności i prestiżowe tytuły

- Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem niezwykłych smaków. W regionalnej kuchni wyraźnie zaznacza się kulturowa mozaika tworzona przez mieszkańców tych ziem. Różnorodność jest naszą kulinarną siłą – ocenia wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. – Regionalne pyszności zachwycają oryginalnością, jakością, ale też fascynującą historią powstania danego produktu czy potrawy.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzyma w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego: faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy, gospodarstwo „Zielona Dolina”, miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej, tort Mocca – Jan Tabiński, PPH TAST, sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy oraz salceson przelewicki – Ireneusz Jung.

Zasłużeni dla regionu

Pomorze Zachodnie zdobyło również nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Otrzymają je: Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Po drugiej stronie lustra" w Szczecinie, oraz Elżbieta Kuczma – właścicielka gospodarstwa „Zagon” w Ząbrowie, słynącego z Ogórków Kołobrzeskich, kiszonych z zastosowaniem naturalnej wody solankowej.

Targi „Smaki Regionów 2021” odbędą w dniach 2-4 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. W tym roku zaprezentuje się ośmiu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Ekspozycja województwa zachodniopomorskiego zaplanowana jest na powierzchni 80 m kw. (pawilon 3A, stoisko 25), a drewniana zabudowa i zieleń będzie nawiązywać do tematyki ekologicznej. Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego będzie, poza strefą konsumpcji, prezentacja oferty turystycznej regionu.

(gan)

REKLAMA
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA