Poniedziałek, 15 grudnia 2025 r. 
REKLAMA

„Perły” na stół. Zachodniopomorskie miody, maślaczki, paszteciki, zakwas buraczany

Data publikacji: 03 października 2023 r. 11:43
Ostatnia aktualizacja: 03 października 2023 r. 16:59
„Perły” na stół. Zachodniopomorskie miody, maślaczki, paszteciki, zakwas buraczany
Za domysłowskie maślaczki statuetkę otrzymał Waldemar Borecki. Fot. UMWZ  

Wyróżniają się jakością i smakiem, od lat niezmiennymi. Pochodzą z Pomorza Zachodniego i doceniła je Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przyznając prestiżowe nagrody - Perły 2023. Wśród wyróżnionych specjałów są: miody - chabrowy i drahimski gryczany, domysłowskie maślaczki, zakwas buraczany z Dębna, miód pitny trójniak dębowy oraz paszteciki gwdowskie.

REKLAMA

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytułu „Perły 2023” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzę dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze - mówił wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.


Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego: miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”), domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej), paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymał Zbigniew Trojanowski, ekspert w zakresie doradztwa rolniczego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Koszalinie, pasjonat zachodniopomorskich produktów regionalnych. Od lat wspiera lokalnych przedsiębiorców m.in. poprzez zgłaszanie ich produktów do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.

Targi „Smaki Regionów 2023” odbyły się w miniony weekend w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

(sag)

REKLAMA

Komentarze

sklep
2023-10-03 16:42:32
Gdzie to można kupić w Szczecinie
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
TZ.
2023-10-03 13:54:49
Nie "zakwas buraczany", tylko "kwas buraczany". Zakwas to jest sfermentowany rozczyn z mąki i wody używany do pieczenia chleba. Na kwasie ("zakwasie") buraczanym niczego się nie upiecze.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA