Wyróżniają się jakością i smakiem, od lat niezmiennymi. Pochodzą z Pomorza Zachodniego i doceniła je Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przyznając prestiżowe nagrody - Perły 2023. Wśród wyróżnionych specjałów są: miody - chabrowy i drahimski gryczany, domysłowskie maślaczki, zakwas buraczany z Dębna, miód pitny trójniak dębowy oraz paszteciki gwdowskie.
Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytułu „Perły 2023” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.
- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzę dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze - mówił wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.
Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego: miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”), domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej), paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).
Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymał Zbigniew Trojanowski, ekspert w zakresie doradztwa rolniczego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Koszalinie, pasjonat zachodniopomorskich produktów regionalnych. Od lat wspiera lokalnych przedsiębiorców m.in. poprzez zgłaszanie ich produktów do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów.
Targi „Smaki Regionów 2023” odbyły się w miniony weekend w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.
(sag)