Tego jeszcze nie było! W centrum Szczecina stanęły stragany włoskiego jarmarku. Dawną aleją kwiatową zawładnęły oliwki i sałatki, w których owe czarne i zielone pestkowce pełnią wiodącą rolę, słodkości na bazie migdałów, różnorodne sery twarde i oryginalnie przyprawione białe, a także wędliny z szynką parmeńską w plastrach i całym udźcu.
Na jarmarku sprzedają Włosi.
- To prawdziwa gratka dla miłośników włoskiej kuchni i doskonała okazja do zaopatrzenia się w oryginalne produkty rodem z Italii - przekazuje Centrum Informacji Miasta. - Na odwiedzających czekają przysmaki z czterech regionów: Emilia-Romania, Wenecja Euganejska, Toskania i Sycylia.
W targowej ofercie są sery (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, pecorino, gorgonzola), charakterystyczne wędliny (bresaola, salami, porchetta, mortadela), morze ciast i ciasteczek na bazie migdałów, a także oliwki, suszone pomidory, oliwa z oliwek, pesto zielone i czerwone oraz anchois w słoikach.
Jarmark Włoski jest czynny codziennie, w godz. 9-21. Będzie funkcjonował w centrum Szczecina przez dwa tygodnie: do 13 października.
(an)
Fot. Mirosław WINCONEK, Marta TESZNER