Wtorek, 14 października 2025 r. 
REKLAMA

Poszukiwacze rodzinnych smaków

Data publikacji: 06 maja 2022 r. 07:01
Ostatnia aktualizacja: 10 maja 2022 r. 11:09
Poszukiwacze rodzinnych smaków
Zadaniem uczestników konkursu było dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Na zdjęciu - zwycięska sałatka śledziowa z przepisu babci Teresy.  

Sałatka śledziowa babci Teresy, niedzielny królik babci Pelasi oraz kruche, delikatne i chrupiące rogaliki wypiekane wspólnie z dziadkami - oto rarytasy, które zwyciężyły w IX edycji konkursu „Poszukiwacze smaków”. Potrawy przygotowali uczniowie zachodniopomorskich szkół. Zadaniem uczestników było dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń.  

REKLAMA

Do konkursu młodych mieszkańców regiony zaprosił Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawili na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów było pokazanie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw. Była to zachęta to wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.

- Cieszę się, że rodzinne pamiątki, dokumenty, fotografie i rozmowy sprawiły, że młodzi poszukiwacze smaków dotarli do takich ciekawych, tradycyjnych przepisów, obecnych w ich rodzinie od pokoleń. Mam nadzieję, że wśród nich są pozycje, które w przyszłości powiększą Listę Produktów Tradycyjnych – mówił wicemarszałek Olgierd Kustosz.

Na podium IX edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szkoły podstawowej (wpłynęło 37 zgłoszeń) znaleźli się: na pierwszym miejscu - Lena Bytniewska-Judasz z Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I st. im. Marka Jasińskiego w Szczecinie za sałatkę śledziową babci Teresy.

- Ma ona pomarańczową barwę. Dzięki połączeniu słonych śledzi oraz cebuli w słodkawym sosie uzyskuje się słodko-słony smak. Najlepiej smakuje w połączeniu z domowym chlebem - opisywała laureatka.

Drugie miejsce zajął Aleksander Złotucha ze Społecznej Szkoły Podstawowej nr 1 STO w Szczecinie za niedzielnego królika babci Pelasi.

- Królik przygotowywany według przepisu od lat przekazywanego w mojej rodzinie jest bardzo aromatyczny, lekki i pięknie pachnie czosnkiem i cebulką. Ma piękny złocisty kolor – zachwalał Aleksander.

Trzecie miejsce należy do Agaty Piechowicz ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Chwarstnicy za miłosne rogaliki.

- Tradycją jest, że pieczemy je razem z babcią i dziadkiem na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy - zdradza laureatka. - Mają złoty kolor, są kruche, delikatne i chrupiące.

O miejsca na podium na poziomie szkół ponadpodstawowych walczyło 16 osób. Pierwsze miejsce zajął Szymon Kaszuba z Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie (za kiełbasę swojską), drugie - Klaudiusz Szulczewski z Zespołu Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Pyrzycach (tort fasolowy), trzecie – Klaudia Słoma z Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie (kluski szare). 

W konkursie przyznano także 14 wyróżnień. Laureaci oraz wyróżnieni otrzymają nagrody rzeczowe - wysokiej jakości sprzęt elektroniczny.

(gan)

Fot. Urząd Marszałkowski

REKLAMA

Komentarze

Roksana
2022-05-06 16:40:22
Przyjemnie jest poznawać nowe przepisy kulinarne razem z rodziną.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA