Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Przeterminowane ryby, brudne naczynia… czyli sanepid w smażalni

Data publikacji: 13 sierpnia 2018 r. 10:28
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:17
Przeterminowane ryby, brudne naczynia… czyli sanepid w smażalni
 

Pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzili kontrole w 78 smażalniach w naszym województwie.

Podczas kontroli, które prowadzono w ostatnich dwóch tygodniach lipca, sprawdzany był stan sanitarno-techniczny i badany olej smażalniczy. W pięciu przypadkach stwierdzono, że olej był niewłaściwej jakości. W trzech lokalach zostały przekroczone normy związków polarnych w oleju (poziomy substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia). W dwóch lokalach jakość oleju była w górnej granicy dopuszczalności – maksymalnie 25 proc. związków polarnych. W przypadku stwierdzenia złej jakości oleju właściciel lokalu wymieniał olej na świeży, a zużyty tłuszcz usuwano do beczki na zużyte oleje posmażalnicze.

Podczas każdej kontroli sprawdzany był stan sanitarno-techniczny i za bieżące nieprawidłowości wystawiono 11 mandatów na kwotę 3700 złotych, głównie za: brak segregacji w zamrażarce – surowe mięso razem z bułkami do hot dogów; zamrożone mięso łososia (brak danych o terminie przydatności do spożycia) oraz zamrożone ścinki łososia wędzonego na zimno po terminie przydatności do spożycia; w pomieszczeniu bufetu stwierdzono na ladzie niedomyte szkło, z zaciekami (szklanki) oraz brudne sztućce z zaciekami w pojemnikach; brud we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych, brak bieżącego sprzątania – podłogi zakurzone, zatłuszczone, z pozostałościami okruchów; w pomieszczeniach przechowuje się zbędne przedmioty (drabina, koce, materac, szczotki, elementy dekoracji); środek do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością po upływie terminu ważności; opakowania do żywności, np. kartony na pizzę, przechowywane bezpośrednio na brudnej podłodze; brak bieżących zapisów wynikających z Systemu HACCP; artykuły spożywcze przechowywane bezpośrednio na podłodze (napoje), co uniemożliwiało przeprowadzenie właściwych zabiegów mycia i dezynfekcji; zamrożone porcje kulinarne bez oznakowania; mrożonki przechowywane w reklamówkach niedopuszczonych do kontaktu z żywnością i nieprzeznaczonych do mrożenia; brak do wglądu aktualnych badań do celów sanitarno-epidemiologicznych; brak aktualnego dokumentu potwierdzającego jakość zdrowotną wody w kierunku fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym.

(reg)

Fot. Mirosław Kwiatkowski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

a
2018-08-13 17:36:35
niestety polskie prawo nie przewiduje wyższych kar. Póki się to nie zmieni będzie tak zawsze, bo dla takiego "przedsiębiorcy" lepiej jest zapłacić nawet kilka razy a kary sobie odbije na klientach.
paprykaz
2018-08-13 13:23:05
11 mandatów na kwotę 3700 złotych, faktycznie taka straszna kara ze sie wszyscy przestraszyli
Słonecznik
2018-08-13 13:21:50
Sprawdzić bar słonecznik w Świnoujściu.Masakra.Muchy po jedzeniu łażą!
Quszcz
2018-08-13 12:33:41
...po nazwisku ! Po nazwach "jadłodajni"....
Prawo
2018-08-13 12:18:50
Uwierzcie, że kara 3700 zł, to jest praktycznie nic dla "sezonowców", oni się z tym liczą i wolą jednorazowo zapłacić niż przy takiej masówce do te udniać pracowników i o to wszystko dbać. Co innego gdyby kara był powiedzmy od 500 zł do 15000 zl...
A jeszcze...
2018-08-13 11:27:19
Jak by podano... a ile to Bakteri bylo w tym przeterminowanym jedzeniu - to moze bylo by juz "prawie wszystko" do Kompletu ? A wiec: jedzenie stare a Ceny co jakis czas... Nowe ??
Przecinek
2018-08-13 10:55:41
Z tytułu można wyciągnąć wniosek, że to Sanepid wszystkiemu winien.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA