Środa, 26 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Radni Zielonych do gastronomików: Złóżcie wnioski przed majówką!

Data publikacji: 23 kwietnia 2021 r. 16:14
Ostatnia aktualizacja: 25 kwietnia 2021 r. 18:19
Radni Zielonych do gastronomików: Złóżcie wnioski przed majówką!
Remedium na kryzys w branży mogą się stać ogródki gastronomiczne - te z powodzeniem funkcjonowały w pandemii już w minionym roku. Fot. Katarzyna Lipska-Sokołowska  

Niemal osiem miesięcy gastronomicy nie mogą normalnie pracować. Właściciele lokali liczą dziś starty liczone w  miliardach złotych.  Rosną także ich długi, a nadziei na odmrożenie na razie nie widać.  Poluzowanie rządowych obostrzeń dla najdłużej zamkniętej branży i kwestia wsparcia właścicieli lokali gastronomicznych w nadchodzących tygodniach w zakresie ułatwienia prowadzenia działalności stały się przedmiotem troski radnych Partii Zielonych.

REKLAMA

-  Opcja  działania wyłącznie na wynos nie wystarcza, by przetrwać ten trudny okres – mówił na konferencji prasowej Przemysław Słowik – współprzewodniczący Zielonych w Szczecinie, radny Rady Miasta Szczecin. – Kierujemy więc apel do gastronomii, jak mogą zacząć działać.

Dane zatrważające

Dane dla branży są zatrważające - podliczył je Główny Urząd Statystyczny: straty to ponad dwa miliardy złotych, zaległości sięgają 700 milionów złotych a liczba windykacji wzrosła o 500 procent. Od kwietnia do września ubiegłego roku ponad 2 tysiące firm zamknęło podwoje, ponad 4 tysiące przedsiębiorców zawiesiło działalność. Sytuacja na szczecińskim rynku gastronomii jest równie dramatyczna jak w całym kraju. Bezpowrotnie znikają kolejne lokale.

- Obserwujemy kompletną zapaść branży gastronomicznej. Sytuacja stała się kulą u nogi dla właścicieli firm, którzy jeśli nie zatonęli, to pompują ostatnie resztki oszczędności  w swoje biznesy, by utrzymać się na powierzchni – stwierdził Andrzej Radziwinowicz - sekretarz Zielonych w Szczecinie, Radny Osiedla Arkońskie-Niemierzyn.

Czas na wsparcie samorządu

Koszty prowadzenia lokalu, mimo zamknięcia, są ogromne wyliczali radni – średnio to 50 tysięcy miesięcznie. Stwierdzili, że skoro rząd nie może pomóc, to czas, by gastronomię wsparł samorząd, który już w minionym roku ułatwił funkcjonowanie lokali między innymi zmieniają organizację ruchu w alei fontann, tak by wygospodarować przestrzeń na ogródki dla istniejących tu pubów i restauracji. Latem zeszłego roku wprowadzono także preferencyjną stawkę za zajęcie pasa drogowego pod stoliki na zewnątrz.

- Taka możliwość jest także w tym roku – zapewnił P. Słowik. – Cały czas obowiązuje bonifikata. Rada Miasta w styczniu tego roku podjęła uchwałę, zgodnie z którą do końca roku jest 90 proc. bonifikaty. Za chwilę, po majówce jest bardzo prawdopodobne, że będziemy wychodzić z tego reżimu sanitarnego. Prawdopodobnie w pierwszych krokach gastronomia będzie otwarta ale tylko na zewnątrz, w ogródkach. Już teraz zachęcam, aby gastronomicy zgłaszali się czy to do Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego, jeśli jest to kwestia zajęcia chodnika lub części niezwiązanej z zajęciem jezdni, bądź do Urzędu Miasta do Wydziału Gospodarki Komunalnej, jeśli chcą wyjść na jezdnię.

- Złóżcie wnioski jak najszybciej, jeszcze przed majówką – apelował do właścicieli restauracji Radny Słowik. – Mam potwierdzenie z urzędu miasta, że nie będzie problemu z wydawaniem decyzji.

Przemysław Słowik zadeklarował również, że pomoże każdemu przedsiębiorcy z branży w uzyskaniu zgody na zajęcie pasa drogowego.

(kel)

 

REKLAMA

Komentarze

Pica
2021-04-25 17:20:24
Ciekawe ilu gastronomików po apelu Słowika zgłosi się do magistratu
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Mieszkaniec
2021-04-25 11:28:13
Mogę wspierać gastronomików ale pod jednym warunkiem A mianowicie niech też dbają o środowisko i nasze zdrowie Są lokale które mają piece opalane drewnem i w trakcie funkcjonowania niestety zasmradzają całe okolice Wszędobylski dym przy szykowaniu posiłków nie pozwala nawet na otwarcie okien.Jak ma to tak dalej funkcjonować to nie ma ta akcja poparcia
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Ula
2021-04-24 06:35:52
Ciekawa inicjatywa na tle poczynań Platformy która tylko gadała na konferencjach i Marchewka pisał listy.Tutaj jest jakiś konkret
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
guciu
2021-04-24 06:08:59
Zielono Mi chcą zrobić wkoło jest wesoło....
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
guciu
2021-04-24 06:08:59
Zielono Mi chcą zrobić wkoło jest wesoło....
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Janek bury
2021-04-23 19:25:22
Czy te swiry co bronilly kornika drukarza w puszczy Bialowieskiej?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Rozgłos
2021-04-23 17:13:06
„Zieloni” teraz tym się zajmują?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
beszamel
2021-04-23 16:57:15
ODMROŻENIE GASTRONOMI DLA NIEKTÓRYCH SKOŃCZY SIĘ REWOLUCJĄ JAK PSEUDO GASTRONIMICY ODMROŻĄ PRZED PANDEMICZNE POTRAWY.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA