Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Śledzik z tradycją

Data publikacji: 18 września 2015 r. 18:49
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:35
Śledzik z tradycją
 

Coraz dłuższa i smaczniejsza jest lista przysmaków kojarzonych z Pomorzem Zachodnim. Na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych wpisany został śledzik kołobrzeski.

Kwaśno-słodki smak, z wyczuwalną nutą cebuli, pieprzu i papryki – tak jest opisywany marynowany śledzik kołobrzeski. Inspiracją były m.in. przedwojenne przepisy.

– To przepis rodzinny, który ocalił od zapomnienia mój brat. Przepis ten miała zapisany w zeszycie nasza mama Zofia, która mogła go zaczerpnąć z receptury spółdzielni Bałtyk, w której pracowała – zdradza Beata Mieczkowska-Miśtak, wnioskodawczyni wpisania śledzika kołobrzeskiego na listę produktów tradycyjnych.

To najmłodszy produkt tradycyjny z województwa zachodniopomorskiego. Na ministerialnej liście mamy teraz 35 przysmaków, wśród nich sześć przyrządzanych z ryb. Oprócz potrawy z Kołobrzegu są na niej śledzie po szczecińsku, paprykarz szczeciński, sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego, sieja miedwiańska oraz miedwiańskie ryby wędzone.

W całej Polsce jest zarejestrowanych 1475 produktów tradycyjnych. Rekordzista – województwo podkarpackie – ma na liście 198 potraw.

(żan)

Fot. Beata Mieczkowska-Miśtak

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

arturo66
2015-09-19 17:49:23
super
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA