Coraz dłuższa i smaczniejsza jest lista przysmaków kojarzonych z Pomorzem Zachodnim. Na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych wpisany został śledzik kołobrzeski.
Kwaśno-słodki smak, z wyczuwalną nutą cebuli, pieprzu i papryki – tak jest opisywany marynowany śledzik kołobrzeski. Inspiracją były m.in. przedwojenne przepisy.
– To przepis rodzinny, który ocalił od zapomnienia mój brat. Przepis ten miała zapisany w zeszycie nasza mama Zofia, która mogła go zaczerpnąć z receptury spółdzielni Bałtyk, w której pracowała – zdradza Beata Mieczkowska-Miśtak, wnioskodawczyni wpisania śledzika kołobrzeskiego na listę produktów tradycyjnych.
To najmłodszy produkt tradycyjny z województwa zachodniopomorskiego. Na ministerialnej liście mamy teraz 35 przysmaków, wśród nich sześć przyrządzanych z ryb. Oprócz potrawy z Kołobrzegu są na niej śledzie po szczecińsku, paprykarz szczeciński, sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego, sieja miedwiańska oraz miedwiańskie ryby wędzone.
W całej Polsce jest zarejestrowanych 1475 produktów tradycyjnych. Rekordzista – województwo podkarpackie – ma na liście 198 potraw.
(żan)
Fot. Beata Mieczkowska-Miśtak