Nie tylko na Bulwarze Piastowskim, ale również po stronie Łasztowni - czyli Bulwarze Gdyńskim - będą działały restauracyjne pawilony. Jeden oferujący hiszpańskie potrawy, a drugi - amerykańskie XXL. Jednak dopiero w przyszłym sezonie.
- Zakończył się konkurs na dzierżawę gruntów pod budowę kolejnych pawilonów na szczecińskich bulwarach - informuje Tomasz Owsik-Kozłowski,
rzecznik prasowy Żeglugi Szczecińskiej. - Zwycięskie firmy, które w toku postępowania uzyskały największą liczbę punktów, w przyszłym sezonie otworzą dwie nowe restauracje.
Pawilony staną na Łasztowni, pomiędzy Mostem Długim a Trasą Zamkową, nie później niż w maju - czyli tuż przed przyszłorocznym The Tall Ships Races.
- Teraz dzierżawcy będą zobowiązani przygotować niezbędne projekty i uzyskać wszelkie wymagane prawem zgody. Każdy z pawilonów będzie miał powierzchnię równą 60 m kwadratowych. Przy punktach pojawią się ogródki letnie - dodaje rzecznik Żeglugi Szczecińskiej.
Obecnie na szczecińskich bulwarach, wyłącznie po stronie Wałów Chrobrego, działa 8 pawilonów usługowych. Gros z nich to mała gastronomia, oferująca specjały m.in. kuchni greckiej, skandynawskiej, włoskiej, a przede wszystkim alkohole. Tylko jeden w ofercie ma rękodzieło oraz lokalne pamiątki.
(isz)
Fot. Mirosław WINCONEK