Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Sukces uczniów „gastronomika”. Ich danie zdobyło Perłę!

Data publikacji: 02 października 2018 r. 11:27
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:21
Sukces uczniów „gastronomika”. Ich danie zdobyło Perłę!
 

Aż pięć Pereł zdobyło Zachodniopomorskie podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Podniebienia jurorów podbił między innymi konkursowy zestaw potraw przygotowany przez uczniów ze szczecińskiego „gastronomika”.

Prawie 100-metrowa powierzchnia, a na niej koła ratunkowe, miniatury statków, siatki, mapy, liny – w takim klimacie w tym roku prezentowało się Województwo Zachodniopomorskie podczas targów „Smaki Regionów”. Jak co roku, w Poznaniu rozstrzygnięto także konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Główną nagrodę zdobyli młodzi kucharze z Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. To pierwsze takie wyróżnienie dla szkoły gastronomicznej w Polsce.

Z regionalnych produktów i według autorskiego przepisu nauczycielki szkoły Wioletty Skuratowicz, konkursowe dania przyrządzili uczniowie Damian Piorun i Mateusz Kota. A były to: aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem, roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym i placuszki z kapusty kiszonej z beczki.

Do sporządzenia dania nagrodzonego kulinarną Perłą młodzi kucharze użyli oryginalnych, regionalnych produktów, m.in.: pstrąga wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego „Zielenica” w Zielenicy, wołowiny ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo, ogórka kołobrzeskiego z Gospodarstwa Ekologicznego Sątyrz,
 konfitury z płatków róży oraz marynowanej dyni z Gospodarstwa Ekologicznego SEDINA w Dolicach, a także serka koziego z gospodarstwa Kozi Gródek Lidii Ordysińskiej w Wołczkowie.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Organizują go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Młodzi kucharze ze szczecińskiego „gastronomika” otrzymali Perłę 2018 w kategorii potrawa regionalna. Ale w Poznaniu przyznano nam także cztery Perły w kategorii produkt – za ser bałtycki (Spółdzielnia Mleczarska Mlekosz), kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej (Gospodarstwo ekologiczne Sedina), wino czerwone gronowe Sydonia (Winnica Sydonia) oraz miód pitny trójniak woliński leśny – (Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów „Wolin- Jomsborg-Vineta”). Gratulujemy!

(reg)

Fot. ZS Nr 6 w Szczecinie

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

poznaniak
2018-10-02 14:26:52
Wielkie coś. W Poznaniu mamy sukcesy ludzi którzy dają pokarm duszy a nie ciału - to dyrygenci i biskupi.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA