Zbliżają się Święta Wielkanocne. Szykując je, warto pamiętać o lokalnych specjałach i smakach z Pomorza Zachodniego. Miody, soki, wina, ale i dania na świąteczny stół oferują przedsiębiorcy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
- Pandemia to wyjątkowo trudny czas dla naszych lokalnych przedsiębiorców, wytwórców - przypomina Olgierd Geblewicz, marszałek województwa. - To od nas i naszej solidarności zależy ich przetrwanie. Dokonujmy świadomych wyborów, które służyć będą nie tylko bezdyskusyjnym przyjemnościom podniebienia, a także zachowaniu kulinarnych tradycji.
Produkty i smaki związane z regionem można znaleźć m.in. u członków zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Powstała w ramach inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkowie to gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, punkty gastronomiczne, obiekty świadczące usługi hotelarskie, sklepy czy restauracje. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności, opartej na lokalnych zasobach surowców. Na Pomorzu Zachodnim obecnie liczy 65 członków.
W świątecznej ofercie znalazły się m.in. tradycyjny żur na zakwasie, domowe ciasta, rolady z łososia wędzonego z serkiem chrzanowym czy rozmaite mięsa i pasztety. Produkty dostępne są stacjonarnie lub wysyłkowo. Udział w świątecznej akcji biorą: Sady Rajewscy, Karwowo, www.sadyrajewscy.pl, Pasieka z Pasją Hawran Paweł w Miłogoszczy, www.pasiekazpasja.pl, Manufaktura Rybna KuterFish w Kołobrzegu, www.kuterfish.pl, Park Hotel Szczecin, https://www.parkhotel.szczecin.pl/restauracja/swiateczne-dania-na-wynos1, Bistro Ziemniakowelove w Stargardzie, https://ziemniakowelove.stargard.pl/oferta/, Winnice Kojder, www.winnicekojder.pl, Ryby z Wyspy Wolin, www.rybyzwyspywolin.pl, Pasieka Fujarskich w Wełnicy, https://pasiekafujarskich.pl/, Manufaktura Chleba Pasikonik w Szczecinie, https://www.facebook.com/Pasikonik-Manufaktura-Chleba-413618396088439/.
(gan)