Piątek, 22 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Szukali smaków, znaleźli nagrody! [GALERIA]

Data publikacji: 23 kwietnia 2018 r. 21:50
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:09
Szukali smaków, znaleźli nagrody!
 

Pieczeń z dzika, powidła Poszukiwacze smaków i sernik z żurawiną Babci Ludwiki skradły serca jurorów konkursu Poszukiwacze smaków. A przyrządzili je ze smakiem bardzo młodzi kucharze-amatorzy. 

W poniedziałek 23 kwietnia w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie uroczyście podsumowano konkurs Poszukiwacze smaków. Organizatorem kulinarnej zabawy dla dzieci i młodzieży był zarząd województwa. Zadanie nie było łatwe, bo uczestnicy musieli udowodnić (poprzez wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, notesach babć, na fotografiach), że dana potrawa jest przyrządzana co najmniej od dwóch pokoleń.

Laureatów wyłoniono spośród 71 zgłoszeń.

– Ten konkurs służy również wyszukiwaniu potraw, które w przyszłości mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa, który wręczył nagrody zwycięzcom.

Na ministerialnej liście jest 48 naszych specjałów. A cztery produkty tradycyjne – pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie i serca kaziukowe/kaziukowe serducha zostały odkryte właśnie dzięki Poszukiwaczom smaków. 

A kto w tym roku skradł serca jurorów konkursu? W kategorii szkoły podstawowe I miejsce zajął Jakub Skrzypek ze Szkoły Podstawowej im. Olimpijczyków Polskich w Krzymowie, który przygotował pieczeń z dzika.

– W mojej rodzinie są myśliwskie tradycje i ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie – podkreślał laureat.

Na kulinarnym podium znaleźli się jeszcze: Dominika Puzio ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kołobrzegu i jej rożki drożdżowe oraz Agata Piechowicz z SP w Chwarstnicy, którą nagrodzono za polewkę śledziową, czyli śledzionkę.

Powidła Poszukiwacze smaków uznano za najlepszą potrawę w kategorii szkół gimnazjalnych. Danie przygotowała Joanna Szmelter z Zespołu Szkół im. I. Łukasiewicza w Policach. II m. zajęła Marta Skiba z SP w Bobolicach (Racuchy), a III m. Adrian Witczański z SP Nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Kołobrzegu – za Płaty śledziowe marynowane.

Wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych zwycięstwo przypadło Weronice Zdanowicz. Uczennica Zespołu Szkół nr 6 im. M. Reja w Szczecinie zachwyciła jurorów sernikiem z żurawiną Babci Ludwiki. Doceniono także kaczkę nadziewaną wątróbką i chałwą Dawida Gaika (ZS nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach) oraz faworki Urszuli Jäger (ZS nr 6 w Szczecinie). ©℗

(żan)

Na zdjęciu: Laureaci w kategorii szkół podstawowych: Jakub Skrzypek, Agata Piechowicz, Dominika Puzio.

Fot. Dariusz Gorajski

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA