Wielkie gotowanie, produkty regionalne, mobilne restauracje na kółkach, czy regionalne browary - to wszystko czeka na mieszkańców Szczecina na Wałach Chrobrego, gdzie trwa Piknik nad Odrą.
Wielkie gotowanie to już tradycja Pikniku nad Odrą. W tym roku pan Krzysztof przygotował 10 tys. porcji górskiego przysmaku, jakim jest kwaśnica. W nalewaniu zupy pomagał mu marszałek województwa Olgierd Geblewicz.
Odwiedzający Wały Chrobrego mogą również poznać ofertę regionalnych przedsiębiorców. W Alei Produktów Tradycyjnych czekają wystawcy między innymi z miodami, winami, chlebami, nalewkami, domowymi syropami i ciastami.
Smakosze mogą również spróbować dań serwowanych z mobilnych restauracji w ramach XIII Festiwalu Smaków Food Trucków. Z tej okazji do Szczecina przyjechał m.in. wrocławski Pasibus.
- Cieszę się, że ten Pasibus przyjechał do nas z Wrocławia. Wiem, że jest w Szczecinie, ale nie lubię jeść w galeriach handlowych. A smaka na ich burgery przywiozłam właśnie z Wrocławia - mówi pani Kamila, który przyszła nad Odrę.
W ugaszeniu pragnienia pomogą świeżo wyciskane lemoniady, a pełnoletni mogą spróbować trunków ze Strefy Browarów Rzemieślniczych, która znajduje się na tarasie Wałów Chrobrego.
Wystawcy czekają na mieszkańców dzisiaj oraz w niedzielę.
(KaNa)
Fot. Dariusz GORAJSKI