Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

W KURIERZE: Drogi Szczecin

Data publikacji: 15 lipca 2016 r. 07:37
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:09
W KURIERZE: Drogi Szczecin
 
Chleb, mąka, margaryna, cytryny i wiele innych produktów było droższych w maju br. niż w tym samym miesiącu 2015 r. w Zachodniopomorskiem – tak przynajmniej wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Przy czym – co ciekawe – nasz region jest liderem w kraju, jeśli chodzi o uwielbienie dla owoców. Każdy z nas przeciętnie zjada ich 4,2 kg na miesiąc.

– Odczułam podwyżki, oczywiście, szczególnie jeśli chodzi o warzywa i owoce sezonowe – przyznaje pani Katarzyna, która zwykle robi zakupy w samym centrum Szczecina. – W dodatku nie wiadomo, co tak naprawdę jemy, czy polskie truskawki są rzeczywiście polskie. A w sklepach „eko” ceny są „z kosmosu”. Wołowina stała się teraz mięsem luksusowym, za kilogram zapłacić trzeba ponad 30 złotych. Podobnie jest z rybami. Dorsz, którym kiedyś zajadali się głównie ubożsi, to dziś wydatek rzędu 35 zł za kilogram. Łosoś – uwaga! – 80 zł. Lepsze kiełbasy, jak krakowska sucha czy lisiecka, kosztują ok. 40 złotych za kilogram!

Spostrzeżenia pani Katarzyny potwierdzają majowe statystyki. I tak największy wzrost cen zanotowano w przypadku filetów z morszczuka (o 12 proc.), wołowiny z kością – rostbefu (o 6,9 proc.), kurcząt patroszonych (o 3,5 proc.), wołowiny bez kości – z udźca (o 2,8 proc.) oraz kiełbasy wędzonej (o 0,4 proc.). Ale i tak w porównaniu z majem 2015 r. mniej płacimy za kiełbasę suszoną (o 7,9 proc.), szynkę wieprzową gotowaną (o 0,7 proc.). ©℗

E. KOLANOWSKA

Fot. Dariusz GORAJSKI

Cały artykuł w Kurierze Szczecińskim i w e-wydaniu z 15-17 lipca 2016 r.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Konrad
2016-07-15 09:55:05
Najbardziej widoczny jest wzrost cen ryb które są polecane w zdrowej diecie.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA