Środa, 27 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

W piątek smaczne świętowanie. Urodziny szczecińskiego pasztecika

Data publikacji: 19 października 2023 r. 21:09
Ostatnia aktualizacja: 20 października 2023 r. 18:59
W piątek smaczne świętowanie. Urodziny szczecińskiego pasztecika
To właśnie na wniosek Bogumiły Polańskiej szczeciński pasztecik w grudniu 2010 r. został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Fot. archiwum  

Ciepłe drożdżowe ciasto z nadzieniem mięsnym, serowo-pieczarkowym czy kapustą i grzybami zna prawie każdy mieszkaniec Szczecina. Kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46 w piątek 20 października świętuje 54. urodziny szczecińskiego pasztecika.

– Pasztecik szczeciński i klimat baru przy al. Wojska Polskiego 46 na stałe wpisał się w kulinarną mapę Szczecina. Jest lubiany nie tylko przez mieszkańców, ale także często znajduje się na turystycznej liście przysmaków, których warto spróbować – mówił marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków” nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80. produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z pieczarkami i żółtym serem.

– Zapraszamy na gorące, chrupiące, prosto z maszyny paszteciki, szczególnie w dniu ich święta. To tradycyjny przysmak wytwarzany z produktów o najwyższej jakości. Recepturę utrzymujemy już ponad 50 lat, co doceniają konsumenci. Dla naszych wspaniałych konsumentów w tym dniu paszteciki będą w promocyjnej cenie pięć złotych – mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”.

To właśnie na wniosek Bogumiły Polańskiej szczeciński pasztecik w grudniu 2010 r. został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Wnioski o rejestrację produktów z Pomorza Zachodniego przyjmuje i ocenia Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” został otwarty w październiku 1969 roku przy alei Wojska Polskiego 11, vis-à-vis kina „Kosmos”. Sześć lat później przy al. Wojska Polskiego 46 powstał kolejny bar oferujący drożdżowe wypieki i do dziś pozostał jedynym miejscem serwującym wyroby według niezmiennej receptury. Bar „Pasztecik” spod numeru 11 przeniósł się pod numer 46, do swojej filii, ponieważ pawilony, w których się mieścił, zostały wyburzone na początku lat 90.

(K)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

123
2023-10-20 18:43:50
To coś w środku to chyba najtańsza pasztetowa. I przypalony tłuszcz, który przejmuje smak od tej nie mytej od 50 lat maszyny
Fuzzy
2023-10-20 14:07:51
Najlepsze ma Wielkiej były...
trzy paszteciki
2023-10-20 13:45:45
15 PLN i jestem najedzony, kebab 23 i jestem najedzony. Chyba jednak pasztecik tańszy. Mięsny rządzi
Słabo
2023-10-20 11:48:52
Cena tego pasztecika to jest grube przegięcie pały! Jakość spadła poniżej normy, farszu tyle co kot napłakał i do tego jeszcze barszczyk z proszku. Dziękuję idę na kebaba.
Ana
2023-10-20 10:47:11
Nie dziękuję, kiedyś były pyszne, teraz szkoda nawet złotówki. Kleks w paszteciku czegoś udaje farsz.
cennik
2023-10-20 10:43:10
Po ile są normalnie te paszteciki?
Cebulki szczecińskie
2023-10-20 09:42:14
Za darmo byście chcieli? Dziadostwo i patologia!!
za wieniec
2023-10-20 09:39:11
nigdy tego nie lubiłem, a teraz tym bardziej.
ccc
2023-10-20 09:26:50
Ale promocja.BY SIĘ WSTYDZILI!!!
TłustyOlej
2023-10-20 08:49:11
I plastikowy widelec, barszczyk z proszku,fuj
Robert
2023-10-20 06:46:09
5 zł - promocja, no szaleństwo.
Ja
2023-10-20 04:35:13
To już nie te same,coraz mniej farszu,ciasto gumowate i barszczyk lipa
@Pasztet
2023-10-19 23:47:47
"– Zapraszamy na gorące, chrupiące, prosto z maszyny paszteciki, szczególnie w dniu ich święta. To tradycyjny przysmak wytwarzany z produktów o najwyższej jakości. Recepturę utrzymujemy już ponad 50 lat, co doceniają konsumenci. Dla naszych wspaniałych konsumentów w tym dniu paszteciki będą w promocyjnej cenie pięć złotych – mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”."
Pasztet
2023-10-19 22:53:03
Jakaś promocja cenowa w tym dniu?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA