Jak różnorodna, smaczna i zdrowa jest roślinna kuchnia? Czy mięso zabija Ziemię? Odpowiedzi nie tylko na te pytania, ale również zaproszenie na jogę w trawie i piknik na Jasnych Błoniach, przyniesie cykl imprez Tygodnia Weganizmu w Szczecinie, jaki jeszcze przez weekend (21-23 bm.) będzie przyciągał uwagę i skłaniał do refleksji nie tylko zwolenników zdrowego stylu życia i osoby nieobojętne na los zwierząt.
Już na piątek (21 bm.) organizatorzy zapowiadają na pl. Żołnierza Polskiego (przy Kaskadzie) akcję uliczną ph. „Jak mięso zabija Ziemię". Rozpocznie się o godz. 16.30.
- Organizacja Narodów Zjednoczonych wskazuje chów zwierząt jako jedną z głównych przyczyn najpoważniejszych problemów środowiskowych, przed którymi staje nasz świat. Dość powiedzieć, że odchody składowane w zbiornikach na fermach to źródło około 400 szkodliwych substancji, które wnikają w glebę, parują do powietrza, spływają do wód, rzek i jezior. Uprawa paszy w postaci monokultur wpływa na niszczenie gleby, środowiska i bioróżnorodności. Natomiast hodowle zwierząt produkują więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie formy transportu razem wzięte: to proporcja 18 do 13 procent - przypomina Łukasz Musiał, jeden z liderów BASTA! Szczecińskiej Inicjatywy na Rzecz Zwierząt.
Natomiast w sobotę (22 bm.) na Jasnych Błoniach odbędzie się wegański piknik i joga na trawie. Okazja ku niemu jest szczególna, bo Dzień Ziemi. Organizatorzy - czyli BASTA!, Stowarzyszenia Empatia i Wegańskiego Szczecina - zapewniają moc wrażeń oraz okazję do udziału w wegańskim poczęstunku. Początek - godz. 13.
Natomiast kto nie wie, jak smaczna i zdrowa, a też łatwa i szybka w przygotowaniu jest kuchnia bezmięsna, ten będzie miał okazję się przekonać podczas warsztatów kulinarnych. Zaplanowano je na niedzielne popołudnie w Vege Club Amar (ul. Monte Cassino 36a - przy pl. Odrodzenia) - godz. 16. ©℗
(an)