Środa, 15 października 2025 r. 
REKLAMA

Wegetariański stół

Data publikacji: 16 kwietnia 2017 r. 11:28
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:38
Wegetariański stół
Fot. Robert Stachnik  

Statystyczny Kowalski nie wyobraża sobie świąt bez szynki, białej kiełbasy, mięsnych sosów i oczywiście dużej ilości przyrządzanych na różne sposoby jaj. Ale święta, także bardzo uroczyście, celebrują także wegetarianie, których w naszym kraju powoli, ale jednak systematycznie przybywa.

REKLAMA

Fakt ten potwierdzają handlowcy, którzy równie systematycznie powiększają swoją ofertę kulinarną. Nie czynią tego bez powodu, bo na klientach, którzy nie jedzą mięsa i wędlin również można zarobić. Także przed świętami.

Ta oferta jest coraz bogatsza. Już każda duża galeria handlowa ma osobne stoiska, z których korzystają wegetarianie, a także weganie. Ale nie tylko oni, bo z tych stoisk korzystają także klienci jedzący mięso. Chcą spróbować wegetariańskich przysmaków, wzbogacają nimi swoją dietę, a kupowane w takich miejscach produkty traktują jako składnik „zdrowego odżywiania”. Poza dużymi galeriami handlowymi mniejsze sieci handlowe i dyskonty, także zauważają „bezmięsnych”. A są przecież jeszcze sklepy wyspecjalizowane w produktach bezmięsnych i wegańskich i lokale gastronomiczne z taką samą ofertą.

Co zatem kupuje wegetarianin na świąteczny stół? To oczywiście zależy od jego upodobań kulinarnych. Ale na pewno na jego stole pojawia się wiele produktów zbożowych, warzyw i owoców. Nie brakuje także na tym stole potraw tradycyjnych, tylko przyrządzanych na bazie produktów bezmięsnych. Może to być np. sałatka w stylu greckim, w której ryby zastępuje smażone tofu. Bigos z kwaszonej kapusty można wzbogacić „kostką sojową”, która pełni w tym przypadku rolę „kiełbasy”. Inne produkty (np. papryka, suszone grzyby) i przyprawy są takie same jak w przypadku tradycyjnego bigosu. Na wegetariańskim świątecznym stole nie zabraknie zapewne także pasztetów z warzyw i pysznych humusów, które są w bardzo bogatej ofercie. Zatem – smacznego!

(mos)

Fot. Robert Stachnik

REKLAMA

Komentarze

pyszny humus
2017-04-18 07:14:00
czyli bezpostaciowe, organiczne szczątki w różnym stadium mikrobiologicznego i fizykochemicznego procesu rozkładu, głównie roślinne, nagromadzone w glebach, albo na jej powierzchni (np. w lesie) - idealna nazwa dla wegetariańskiego "dania"
Biesiadnik
2017-04-17 09:44:07
A buraki przerobić na sznycle

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA