Wyplatane dzieło mieszkańców gminy Dygowo będzie reprezentować Zachodniopomorskie i powalczy w Spale (województwo łódzkie) o nagrodę Prezydenta RP. Dożynki prezydenckie odbędą się w dniach 10-11 września.
Kompozycję przygotowała Gromada Sołecka „Dygowianie”. Panie już od wiosny zbierały z pól zboża, kwiaty i zioła, wiążąc je w małe pęczki. Panowie w tym czasie zajęli się przygotowywaniem stalowej konstrukcji wieńca.
Przygotowany na konkurs wieniec ma kształt korony. Do jego wyplatania „Dygowianie” użyli kłosów pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, prosa oraz lnu. Całość przyozdobiono ziołami – melisą, miętą, lawendą, szałwią oraz kwiatami – suszkami, aksamitkami, słonecznikami. Wykończenie wieńca stanowią dary z ogrodów i sadów – jabłka, gruszki, winogrona.
W skład Grupy Sołeckiej „Dygowianie” wchodzą lokalni twórcy, artyści, osoby związane z rolnictwem, nauczyciele i emeryci. Szefem gromady i zarazem jej dobrym duchem jest sołtys sołectwa Dygowo Wojciech Galek.
Podczas dożynek prezydenckich Pomorze Zachodnie będzie promować swoje kulinarne specjały na stoisku w Miasteczku Regionów. Goście spróbują krówek szczecineckich, paprykarza szczecińskiego, chleba szczecińskiego, miodów, wędlin, chleba ze smalcem, ogórka kołobrzeskiego i pierników szczecińskich.
(reg)