Po dwóch latach wróciło studenckie bistro "Żak". Teraz mieści się w rektoracie Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie przy al. Piastów 17 - 18. Wcześniej "Żak" działał w piwnicy przy rektoracie.
- Lokal ma charakter studenckiego bistra. Student przede wszystkim chce zjeść jak u mamy, dlatego postawiliśmy na domowe dania. W menu znajdziemy oczywiście pierogi ruskie, ze szpinakiem, soczewicą, mięsem, dobrą i pyszną kawę z polskiej palarni z tradycjami, drożdżówki i wyroby cukiernicze od lokalnego mistrza cukierniczego, pieczywo z rodzinnej, szczecińskiej piekarni wyrabiane na naturalnym zakwasie, które cieszy się uznaniem mieszkańców Szczecina od 1965 roku. Mam nadzieję, że każdy student zajrzy tu choć raz – powiedział Robert Szuter, najemca lokalu.
Lokal przeszedł metamorfozę. Panuje tu teraz industrialny klimat. Bistro „ŻAK” poprowadzą ojciec z córką - Robert i Dominka Szuter.
- Chcemy, by nasza kuchnia była zdrowa, dlatego wprowadziliśmy kilka opcji wegetariańskich. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nasze zupy będziemy gotowali na wywarach mięsnych i warzywnych. Bez kompromisów kostkowych i gotowych podstaw. Dania obiadowe będziemy przyrządzali na miejscu i na bieżąco. W „Żaku” będziemy serwowali śniadania, sałatki, kanapki i obiady przez cały tydzień roboczy – mówi Robert Szuter.
W menu "Żaka" znajdziemy kanapki z różnymi dodatkami: szynką i serem, jajkiem, twarogiem, kurczakiem, hummusem, łososiem. Są też zupy, sałatki oraz tradycyjne dania kuchni polskiej: gołąbki, krokiety, kotlety, naleśniki, makarony, pyzy. W karcie dań znajdziemy również jajecznicę, tosty, jajka sadzone.
„Żaka” można odwiedzać od poniedziałku do piątku w godz. od 9.00 do 17.00. Jest otwarty dla wszystkich.
(as)