W podgryfińskiej Żabnicy trwa festyn rodzinny „Lato z rybką”. Impreza odbywa się już po raz piąty. Jej celem jest popularyzacja walorów smakowych i zdrowotnych ryb słodkowodnych oraz przybliżenie zawodu rybaka łodziowego Nadodrza.
Jedną z głównych atrakcji festynu jest regionalny konkurs kulinarny pn. „Smaki ryb odrzańskich”. W tym roku przystąpiło do niego 26 uczestników. Kulinarnemu turniejowi i konkursowej prezentacji dań z ryb, towarzyszy wiele atrakcji m.in. profesjonalny pokaz przyrządzania i wędzenia ryb, czynne są stoiska z rybami i innymi potrawami, zawody wędkarskie, występy artystyczne, pokaz ratownictwa medycznego.
Wśród konkursów i zabaw dla najmłodszych miały wzięcie nie tylko te związane z malowaniem twarzy, ale i z militariami.
Górale z Żabnicy koło Żywca, którzy są honorowymi gośćmi festynu, gotują kwaśnicę.
Imprezę zakończy „Bal rybaka”. Tegorcznemu spotkaniu przy rybie i rodzinnemu festynowi w Żabnicy patronuje "Kurier Szczeciński".
Tekst i fot. akme