W Azoty Arenie trwają Szczecińskie Targi Gastronomiczne. To impreza nie tylko dla gastronomików, dla których swoje stoiska wystawiennicze przygotowali producenci i dystrybutorzy profesjonalnego sprzętu kuchennego, ale również dla smakoszy – amatorów. Mogą oni w sobotę od godz. 9 do 15 przybyć do hali na kulinarne pokazy i degustacje.
Przy okazji targów w piątek odbył się konkurs na Zachodniopomorskiego Kucharza Roku. Siedem zespołów rywalizowało na przystawki i danie główne przyrządzane z produktów naszego regionu – na talerzach królował paprykarz w nowoczesnym wydaniu i pstrąg z Gospodarstwa Rybackiego w Zielenicy. Zaszczytny tytuł – po bardzo wyrównanym pojedynku, co wielokrotnie podkreślała Iwona Niemczewska, przewodnicząca jury – przypadł Karolowi Wojciechowskiemu, kucharzowi z Bań, który obecnie pracuje w Berlinie.
(kel)
Fot. Katarzyna Lipska-Sokołowska