Sobota, 23 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Zdrowo jem, bo tak chcę!

Data publikacji: 27 listopada 2022 r. 20:54
Ostatnia aktualizacja: 28 listopada 2022 r. 12:57
Zdrowo jem, bo tak chcę!
Profilaktyka jest bardzo ważna. Dlatego szkoła zaangażowała się w takie działania.  

W związku ze Światowym Dniem Cukrzycy w Szkole Podstawowej nr 61 w Szczecinie po raz trzeci zaplanowano działania przybliżające uczniom tę tematykę. W tym roku myślą przewodnią obchodów było zdrowe odżywianie pod hasłem: „Zdrowo jem, bo tak chcę”.

Uczniowie mogli skosztować świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców. Każda klasa z oddziałów I–III wykonywała dowolną techniką na dużym kartonie wylosowany owoc lub warzywo. Dzieci miały za zadanie ubrać się w barwy wylosowanego produktu, gdyż mogły wykonać zdjęcie na specjalnie przygotowanej ściance.

Podczas trwania projektu uczniowie zostali zaproszeni na przedstawienie pt. „Na straganie” na podstawie wiersza Jana Brzechwy. Scenografię częściowo stworzoną z elementów użyczonych przez Teatr Lalek „Pleciuga” dopełniały owoce i warzywa wykonane przez uczniów Szkoły Podstawowej nr 8 w Policach pod kierunkiem pani Ewy Dawidowskiej. Aktorami wcielającymi się w role warzyw na starganie byli rodzice uczniów Szkoły Podstawowej nr 61 w Szczecinie. Dla dzieci stanowiło to dodatkową niespodziankę, gdyż nie wiedziały, iż to ich bliscy znajdą się na scenie. Występ uświetniły dzieci z oddziału przedszkolnego. Prowadząca wydarzenie nieustannie przypominała w interakcji z widownią hasło przewodnie „Zdrowo jem, bo tak chcę”. Na zakończenie tego wydarzenie uczniowie z poszczególnych klas mogli wykonać wspólną fotografię z aktorami.

Klasy IV–VIII miały za zadanie wykonanie plakatu, którego tematyka nawiązywała do hasła: „Zdrowo jem, bo tak chcę”. Każda z klas zaprojektowała i wykonała swój plakat, a wykonane prace zostały wywieszone na holu. Nauczyciele przybliżali tematykę zdrowego odżywiania i cukrzycy na lekcjach biologii.

Podczas trwania tegorocznego projektu „Kolorowe życie z cukrzycą” uczniowie rozkodowywali specjalne karty z kodowaniem, aby sprawdzić, które produkty są najzdrowsze. Wykonywali zadania z padletów, gdzie były propozycje różnych filmów, piosenek, ćwiczeń, zadań on-line, gier, zabaw, zagadek, rebusów, krzyżówek, ulotek. Pracowali na kreatywnych prezentacjach genially. Wypełniali karty pracy dotyczące zdrowego odżywiania.

Profilaktyka jest bardzo ważna. Dlatego szkoła zaangażowała się w takie działania, pomimo tego, iż nie ma tu obecnie dzieci chorych na cukrzycę.

Nad całością przedsięwzięcia czuwały pomysłodawczynie: Kornelia Kuźmicz-Wilkowska, Natalia Kociubińska i Iwona Skiba. Projekt był organizowany po raz trzeci.

(s)

Fot. SP 61

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Darmozjad
2024-02-29 09:24:12
"Uczniowie mogli skosztować świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców." - oczywiście wcześniej za nie płacąc odpowiednią kwotą :).
Obsryver
2022-11-28 12:46:49
A na fotce zapasione,kapuściane głowy!!!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA