W OFF Marinie w niedzielę trwa Festiwal marki „Zrobione w Szczecinie”. Podobnie jak pierwsza edycja imprezy wydarzenie jest organizowane wspólnie z Bazarem Smakoszy.
Na miejscu można zakupić i skosztować pyszne lokalne wyroby, m.in. ciasta, słodycze, miody, wędliny, sery i soki. Są też wyroby rękodzieła czy książki.
Poza prezentacją firm wyróżnionych marką „Zrobione w Szczecinie” daje też możliwość zapoznania się z zasadami przyznawania znaku, bo nabór wniosków w tegorocznej edycji rusza już 1 lipca.
Znak „Zrobione w Szczecinie” przyznawany jest od 2018 roku. Od tego czasu o to wyróżnienie starało się już ponad 320 podmiotów, spośród których ok. 120 (w tym „Kurier Szczeciński”) otrzymało możliwość posługiwania się znakiem w swojej ofercie. O przyznanie marki dla produktów lub usług mogą występować przedsiębiorcy, instytucje i inne podmioty należące do Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego, których produkty znajdują się na szczecińskim rynku przez co najmniej rok przed zgłoszeniem. Marka ma charakter honorowy i nie przysługują z tego tytułu żadne gratyfikacje finansowe czy ulgi podatkowe.
Korzyścią dla przedsiębiorców, wynikającą z przyznania znaku jest możliwość udziału w promocjach gospodarczych organizowanych przez Szczecin oraz możliwość umieszczenia logotypu marki w materiałach promocyjno-informacyjnych.
(K)
Film: Piotr Sikora