Czwartek, 21 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Badacze ZUT„szczepią” truskawki bakteriami, by uodpornić je na suszę

Data publikacji: 10 czerwca 2024 r. 16:18
Ostatnia aktualizacja: 10 czerwca 2024 r. 21:30
Badacze ZUT„szczepią” truskawki bakteriami, by uodpornić je na suszę
Na zdjęciu od lewej: profesor Grzegorz Mikiciuk, prof. Małgorzata Mikiciuk, mgr inż. Dominika Paliwoda, profesor Justyna Chudecka, dr inż. Tomasz Tomaszewicz. Fot. Kamila KOZIOŁ/ZUT  

Zaszczepiają bakteriami truskawki, aby pomóc im przetrwać suszę. Te same mikroorganizmy badają pod kątem ich wykorzystania jako biostymulatorów dla roślin. Naukowcy ZUT pod kierownictwem profesora Grzegorza Mikiciuka z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT prowadzą te badania od wielu lat. Owocem są publikacje naukowe w renomowanych czasopismach, a wkrótce - doktorat jednej z doktorantek.

Owoce mają rosnąć smaczne i zdrowe, a ich produkcja ma się odbywać w jak najbardziej ekologiczny sposób. W swoich badaniach naukowcy analizują wpływ bakterii ryzosfery, żyjących w najbliższym otoczeniu systemu korzeniowego na cechy fizjologiczne, skład chemiczny oraz wielkość i jakość plonu roślin. Poszukują takich szczepów mikroorganizmów, które również będą przyczyniały się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.

- Obecnie skupiamy się głównie na badaniach nad wykorzystaniem

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 54% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 10-06-2024

 

(K)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Nowy ład
2024-06-10 20:45:03
Plantatorzy płaczą że było zbyt dużo deszczu a wy że susza
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA