Zielone pomidory pokroić w grube plastry. Rozbić jajko i wymieszać z połową filiżanki maślanki. Pomidory trzeba najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej z wytopionego bekonu) na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oto przepis na słynne danie z kultowej powieści pt. „Smażone zielone pomidory" autorstwa Fannie Flagg, znanej też z hollywoodzkiej ekranizacji. Mamy zatem dobrą wiadomość dla fanów tej książki: ukazała się kontynuacja pt. „Powrót do Whistle Stop". Jak dobrze poczytać o starych znajomych!
Hymn na cześć kobiecej solidarności
Przypomnijmy, że „Smażone zielone pomidory" to jednocześnie staroświecka i współczesna książka, to również hymn na cześć kobiecej solidarności. Opowiada o miasteczku Whistle Stop, miejscu, za którym pewnie wielu z nas marzy w pędzie codziennego życia - takim, gdzie życie toczy się leniwie, a na przyjaciół naprawdę można liczyć. Znajoma mi opowiadała, że czytała tę powieść na dzień przed ślubem, bo to była wtedy
...