Niedziela, 24 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Kromka chleba Andrzeja Reczyńskiego. Pierwsza edycja konkursu dla piekarzy

Data publikacji: 08 października 2023 r. 18:37
Ostatnia aktualizacja: 08 października 2023 r. 18:52
Kromka chleba Andrzeja Reczyńskiego. Pierwsza edycja konkursu dla piekarzy
Andrzej Reczyński na poznański konkurs zawiózł chleb razowy żytni. Fot. archiwum prywatne  

Czternaście piekarni z całej Polski uczestniczyło w pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepszy chleb. Finał zmagań - w ramach projektu Kromka.pl - odbył się 29 września w Poznaniu przy okazji odbywających się tam targów „Smaki Regionów 2023". Nasze województwo reprezentował Andrzej Reczyński, piekarz z ul. Rayskiego w Szczecinie.

Sława rodzinnej piekarni Ewy i Andrzeja Reczyńskich sięga już nie tylko stolicy regionu - rzemieślnicze pieczywo wyrabia się tu od dziesięcioleci! Chleb wypiekany w ceramicznym oryginalnym poniemieckim piecu pojechał do Kanady, Kolumbii czy Australii, o czym przypomina stworzona przez piekarza i wisząca w zakładzie mapa. Tu z pieca wychodzi pieczywo wypiekane tylko według starych receptur, bez polepszaczy, z mąki niestandaryzowanej, bez enzymów, bez witamin. Dlatego konkurs, który po raz pierwszy Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała dla małych, lokalnych i regionalnych piekarni, był niemal skrojony na miarę rzemiosła Reczyńskich. Dla jurorów liczyła się bowiem receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie, sposób

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 65% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 06-10-2023

 

(kel)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

konsument
2023-10-08 20:37:30
Po 30,- za chlebek , to Zbyszka szewca na ul. Parkowej . Wypiekany w oparach kleju do butów , ale za to ciemny !
Brawo
2023-10-08 20:15:36
A gdzie ten krzykacz co komucha Kwaśniewskiego przyjmował i, peowcy co mówili o chlebie po 30 zł a tu jest fachowiec, skromny , pracowity. Brawo i szacunek
Zjadacz chleba
2023-10-08 19:14:04
Pań Reczynski wypieka najlepszy chleb w całej okolicy. Naturalny, smaczny i pachnący. Pycha. Żytni 2000 z ziarnami , to najlepszy z najlepszych. Brawo, brawo.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA