Czternaście piekarni z całej Polski uczestniczyło w pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepszy chleb. Finał zmagań - w ramach projektu Kromka.pl - odbył się 29 września w Poznaniu przy okazji odbywających się tam targów „Smaki Regionów 2023". Nasze województwo reprezentował Andrzej Reczyński, piekarz z ul. Rayskiego w Szczecinie.
Sława rodzinnej piekarni Ewy i Andrzeja Reczyńskich sięga już nie tylko stolicy regionu - rzemieślnicze pieczywo wyrabia się tu od dziesięcioleci! Chleb wypiekany w ceramicznym oryginalnym poniemieckim piecu pojechał do Kanady, Kolumbii czy Australii, o czym przypomina stworzona przez piekarza i wisząca w zakładzie mapa. Tu z pieca wychodzi pieczywo wypiekane tylko według starych receptur, bez polepszaczy, z mąki niestandaryzowanej, bez enzymów, bez witamin. Dlatego konkurs, który po raz pierwszy Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała dla małych, lokalnych i regionalnych piekarni, był niemal skrojony na miarę rzemiosła Reczyńskich. Dla jurorów liczyła się bowiem receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie, sposób
...