Ostatnio pisaliśmy o badaczce ZUT-u, która opracowała nową technologię produkcji lodów. Zapytaliśmy też o inne badania oraz szczegóły produkcji mleczarskiej. Dziś rozmowa z dr inż. Katarzyną Szkolnicką z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
- Jak rozpoczęła się pani kariera naukowa i czym się pani zajmuje?
- Zaczęła się w momencie podjęcia studiów doktoranckich, ale technologią mleczarską zajmowałam się już wcześniej. W pracy magisterskiej badałam mleko klaczy w produkcji jogurtów. Później podjęłam studia doktoranckie i zajęłam się wykorzystaniem serwatki, czyli produktu ubocznego przy produkcji serów. Serwatkę wykorzystywałam do otrzymania napojów fermentowanych. Jeszcze na doktoracie współpracowałam z zakładem mleczarskim i odbyłam tam staż. Po obronie pracy doktorskiej kontynuowałam pracę z serwatką. Ponadto zajęłam się maślanką, czyli produktem ubocznym powstającym przy produkcji masła. Dodatkowo zajmuję się badaniami, które prowadzimy u
...