Niedziela, 24 listopada 2024 r.  .
REKLAMA

Pasja, rzemiosło i szacunek do chleba. Nocą możesz zwiedzić piekarnię Reczyńskich! [GALERIA]

Data publikacji: 28 października 2022 r. 16:21
Ostatnia aktualizacja: 28 października 2022 r. 16:47
Pasja, rzemiosło i szacunek do chleba. Nocą możesz zwiedzić piekarnię Reczyńskich!
Andrzej Reczynski nauczy, jak sformować okrągłe bułki. Fot. Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA  

Trzeba mieć ze sobą klapki i przewiewną odzież na zmianę, bo na dole jest gorąco. I zarwać noc, bo spotkanie rozpoczyna się dwie godziny po północy. Z soboty na niedzielę, bo tylko wówczas nie ma produkcji, choć to słowo w ogóle tu nie przystaje. Kolejka na zwiedzanie jest już długa, wszak piekarnię przy ul. Rayskiego w Szczecinie mogą oglądać tylko dwie osoby na jeden raz. I żeby to było tylko oglądanie… Andrzej Reczyński, właściciel piekarni, nie tylko pokaże, jak tworzy zakwas, opowie o recepturach na swoje słynne bochenki, ale przypomni historię zakładu, w którym króluje piec postawiony tu jeszcze „za Niemca". Z humorem, choć czasy dla rzemiosła są dziś trudne.

Szczecin miał dużo piekarni - jeszcze niedawno była to setka małych, najczęściej rodzinnych zakładów, w których święta była receptura na „szczeciński", razowiec czy bułki, na dodatek przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś pozostało ich już tylko dziewięć, a rzemieślnicy niepewnie patrzą w przyszłość, choć miłośników bochenków wypiekanych tak jak dawniej nie brakuje. Nietrudno im

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 85% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 28-10-2022

 

Autor: Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Mniam :D
2022-10-28 20:31:57
Zapach świeżego pieczywa, który unosi się nawet nad pl. Grunwaldzkim jest nie do podrobienia.
Baba z magla
2022-10-28 17:15:39
A nie lepiej sprzedawać cieple bułeczki klientom, którzy przyjdą o 23 czy o 2 ?
Janek
2022-10-28 17:13:09
Bardzo dobre pieczywo można u nich kupić. Nie tanie ale warto.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA